2021. április 8., csütörtök

Játékok kisebbeknek otthonra 5: A gyurma és (ehető) barátai

Gyurmázni jó. Fejleszto a szem-kéz koordinációt, a figyelmet, erősíti és ügyesíti az ujjakat, ráadásul a fantázia és a társas kapcsolatok erősítésére is alkalmas. Gyurmázni azért is jó, mert a gyurmával rengeteg dolgot lehet csinálni.

  • A gyurmát lehet markolászni, sodorni (kígyó), gömbölyíteni (alma), lapítani (palacsinta) és feltekernni (csiga és palacsinta).
  • Lehet csipkedni, késsel, vagy ollóval vágni. (A hosszúra sodort kifli, vagy kenyér felaprítása már egész komoly "feladat":)
  • Lehet bele pálcikákat (gyufát, fogpiszkálót) dugdosni süninek.
  • Lehet bele mindenféle mást (kukoricát, babot, szemes kávét) dugdosni képnek, de akár arcnak is. 
  • Lehet bele mintát nyomni villával, csipke terítővel, gombbal, kagylóval, csigaházzal, kupakkal, duplóval kis autóval és más játékokkal.
  • Lehet belőle sütemény kiszúróval "igazi" süteményt készíteni..
  • Lehet belőle labirintust készítni golyóknak.
  • Lehet belerejteni, majd csukorr szemmel kitapgatni apró tárgyakat (vag régészként szerszámmal feltárni).
  • Lehet belőle házakat formázni a kis figuráknak.
  • Lehet belőle egy előre kinyomtatott alapra képet készíteni (tájkép, piros almák a fán, gyümölcs a kosárban stb).
  • Magokkal, gombokkal, vagy készen vásárolt kiegészítőkkal lehet belőle figurát készíteni.
  • Lehet belőle formázni péksüteményket, állatokat, számokat és betűket.
  • Az elkészült figurállal remek szerepjátékokat lehet játszani.

Íme néhány kép a teljesség igénye nélkül, utána mutatok pár receptet (ehetőt is):

 
 


   










És akkor a receptek:


Egyszerű só-liszt gyurma

  • 1 rész só
  • 2 rész liszt
  • annyi víz, amennyit felvesz
Nem kell patika pontossággal mérni. A só-lisz gyurma gyorsan kész van, jól formázható, levegőn hagyva idővel megszárad és akár festeni is lehet rá. (Vízálló természetesen nem lesz. ;)) A só minőségétől függően lesz szemcsésebb, vagy simább. Lehet szinezni ételfestékkel, vagy otthon talált anyagokkal (kávéval, kakaóval, kurkumával, pirospaprikával), de szemcsésebb dolgokat belekeverve (pl. csillámpor, teafű, vagy homok) egséz érdekes felületeket is kaphatunk.


Főzött gyurma
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg só (semmiképp ne legyen jódozott, attól folyós lesz a gyurma)
  • 1 ek olaj
  • 1 kk citromsav (borkősav is jó)
  • 3dl víz
  • esetleg ételfesték (a legolcsóbb)
Elkészítése alig bonyolultabb az előzőnél és pár perc alatt megvan: Fentieket egy lábosba mérjük és összefőzzük. Egy ideig gusztustalan, darabos trutymó, aztán egy pillanat alatt keverhetetlenné válik. Ekkor kiborítjuk, kézzel óvatosan (mert forró) összegyúrjuk és már kész is. Ételfestékkel remekül színezhető már főzés közben is, de ha több színt szeretnénk, akkor az elkészült gyurmát szedjük kisebb részekre és akkor gyúrjuk hozzá a szinezéket. Érdemes gumikesztyűben dolgozni, ha nem akarjuk, hogy megfogja a kezünket.
Állagra szerintem jobb, mint a bolti gyurma és mivel semmi ehetetlen nincs benne, akkor sem lesz gond, ha a gyerek megkóstolja. Befőttes üvegben, vagy dobozban pár hétig simán eláll, hűtőben kicsit tovább is.
Íme a főzés képekben:




Keksz gyurma:
  • boltban kapható kekszdara
  • tej
  • esetleg kakaópor
A fentieknél még szabadabban "fogyasztható", bár kicsit maszatolósabb alapanyag. 

Igazi tészta:

Kelttésztából, vagy linzer tésztából szintén remek dolgok készülhetnek, érdemes egy kisebb adagot beáldozni, ha épp sütünk. 

+1 "Gyurmázni" fasirt alapanyaggal is lehet, de ezt inkább csak akkor, ha a gyerek nem fogja a nyers húst a szájába tömni. Vagy legyen vega fasirt ;) A töltött paprika megtöltése is remek közös program.
További tapogatós, érzékelős játékok a legutóbbi bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése