2021. április 12., hétfő

Játékok kissebbeknek otthonra 6: a kéz ügyesítése a konyhában

Előkerültek már korábban konyhai eszközök pl. itt és itt, de most kifejezetten a kéz ügyesítéséhez hoztam játékokat.

Nagy kedvencem a doboztetők és kupakok le- és felcsavarása. Ez a játék remekül fejleszti a két kéz összehangolt működését erősíti a kéz izmait és ügyesíti az ujjakat. 

Haladók akár meg is kereshetik, melyik edényhez melyik tető illik. 




Ha van otthon zsenília drót (hipermarketekben, hobby boltokban kapható), hosszan lehet múlatni az időt a vékony szálak bedugdosásával a szűrőn lévő lyukakba. Igazi elmélyülős, figyelemfejlesztős foglalatosság.


Zsenília drót helyett hurkapálcikát is használhatunk, vagy akár fogpiszkálót is - vigyázat, utóbbi átesik a lyukon, így ezzel a feladat egy egész kupac fogpiszkáló "eltüntetése".


És ha már fogpiszkáló, azt éppenséggel egyes fokhagymaprések lyukaiba is remekül bele lehet szurkálni, ha valaki elég kitartó és már nem riad vissza ilyen aprólékos foglalatosságtól.


Nagyon klassz eszköz még a cukorcsipesz. Nem tudom, ez mennyire elterjed manapság a háztartásokban, én pl. eredeti funkciójában még sosem használtam, de valahogy mégis akad otthon. A cukorcsipesszel természetesen lehet kockacukrot is pakolgatni, de ha nem akarjuk, hogy a gyerek megegye, adjunk neki gyufásdobozt, vagy száraz tésztát.



Ha a WC-be is elkalandozunk használható alapanyagért, akkor a WC papír gurigánál keresve sem találnánk kreatívabban használható eszközt. Lehet rá pl. befőttes gumikat (lányos háztartásokban színes hajgumikat) húzni. Ha ezeket a zacskóból, vagy az üvegből is ki kell halászni, még jobban ügyesednek az apró ujjak.




Jó játékot a konyhában (is)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése