2021. március 30., kedd

Játékok kisebbeknek otthonra 4.: (ehető) túrkálós és maszatolós játékok

Kiknek szól ez a bejegyzés?

  • A gyerekeknek, akik szeretnek maszatolni, hiszen olyan tevékenységet biztosítani, ami közben a gyerek jól érzi magát, az egyik legfontosabb dolog, amit szülőként tehetünk. Ráadásul közös játéknak sem utolsó.
  • A gyerekeknek, akik kifejezetten nem szeretnek maszatolni, hiszen a furcsa állagú, tapintású dolgokkal szembeni idegenkedés sokszor a tanulás más területein is megmutatkoznak (pl. étkezési nehézségek), vagyis kell vele foglalkozni. Persze ha egy gyerek nem szeretne megérinteni valamit, akkor semmiképp nem kényszeríthetjük bele, nem eröltethetjük a kezébe, de javaslok majd olyan megoldásokat, amivel barátságosan is kicsit közelebb kerülhetünk a célunkhoz. Azért ez a próbálkozás napi pár percnél ne legyen hosszabb, nehogy megutálja a dolgot.
  • A gyerekeknek, akik még mindent a szájukba vesznek. Az egyes játékokhoz igyekszem majd ehető alternatívákat is javasolni.

Íme tehát néhány játék. (Sajnos nincs mindenről képem ;)

Egész testes élmények: 

  • Hempergés labdák között: Ez olyen gyerekeknek is jó, akik a maszatolást kevésbé kedvelik, jó bevezetés lehet.


  • Hasonló játék a járókát kelepakolni plüssökkel, vagy párnákkal és abba belemászni. 
  • Görgetés takaróban: Ne feledjük a jó öreg palacsinta készítős játékot!
  • A fűben, homokban hempergés szintén nagyon jól fejleszti az egész test érzékelését és persze a téri tájékozódást, és a mozgást is, de a testkép kialakulásának is jót tesz.
A fenti játékoknál nem áll fenn a veszély, hogy a gyerek lenyel valamit, amit nem kéne. 
  • A fürdőkádban lehet hatalmas habot csinálni és azzal játszani, vagy bedobni néhány jégkockát, ami szintén érdekes élmény. A kancsóból öntögetés, vagy egy nagyobb szivacs megtöltése és kicsavarása még az ujjakat is erősíti. Itt már érdemes arra figyelni, hogy hab (legalábbis nagy mennyiségben) ne kerüljön a gyerek szájába.

Taposás:
  • A lábbal való érzékelés is nagyon fontos dolog, ezért hagyjuk a gyereket minél többet mezítláb mászkálni a szabadban, ha az idő engedi. Jó, ha megtapasztalja a fű, a sár, a homok tapintását.
  • A lakásban letehetünk párnákat, matracokat, a szőnyeg alá dughatunk plüssállatokat és ezen a hepe-hupás talajon is lépegethetünk.
  • Mesterségesen is kialakíthatunk lépegetős pályát, a szabadban dióból, falevélből, kavicsokból, a szobában Dupló lapokból, összegyűrt papírból és összegömbölyített zoknikból, melyeket lavórba vagy lálba tehetünk.



Tapogatás, morzsolgatás kézzel, lábbal:
  • Különböző szilárd dolgokat adhatunk a gyerek elé tálban, vagy tálcán, amiben túrkálhat, amit morzsolhat, kanalazhat, öntögethet. Ez lehet: lencse, kukorica, száraz tészta, rizs, szemes kávé. Mind-mind különböző élmény! Keressünk a játékhoz különböző formájó, anyagú és méretű tálakat, a meregetéshez kanalakat, de elrejthetünk benne apró tárgyakat is, pl. üveggolyót, állatfigurákat, Duplo elemeket stb. Ha esélyes, hogy a gyerek megeszi, amit kap, akkor válasszunk inkább gabonapelyhet, de egy-két szem száraz tésztától sem lesz semmi baja.
  • Aki még nem nyúl bele szívesen egy tál rizsbe, annak adhatunk merőkanalat, az apró tárgyak megkereséséhez pedig csipeszt. Nem kell eröltetnünk, de ha örömmel, önfeledten játszik, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kicsit hozzá is érjen.
  • Ugyanezeket a dolgokat természetsen talppal is felfedezhetjük.











Ha várható, hogy gyermekünk kiszórja a tálból, ami benne van, akkor érdemes egy nagyobb lepedőt leteríteni a földre, ennek sarkait összefogva könnyebb lesz majd a takarítás. Vagy válasszunk könnyen felseperhető helyet a lakásban.

Tapintás, maszatolás "haladóknak":
  • Akik nedves, vagy furcsa állígú anyagokba is szívesen nyúlnak, azoknak adhatunk vizes gyöngyöt (virágosok használják, vizogyöngynek, dekorációs gyöngynek is hívják). Ehető változata a főtt tészta: itt is egészen más a spagetti, mint pl. az orsótészta (fussili).



  • Isteni tapasztalat borotvahabot, vagy testápolót szétkenni egy tálcán, az asztalon (műanyag zsákkal letakarhatjuk az asztalt, ha meg akarjuk úszni a takarítást), vagy akár egy nagy tükrön. Ha a gyerek még nem készült fel arra, hogy kézzel belenyúljon efféle gyanús anyagokba, akkor adhatunk a kezébe egy festőhengert, vagy egy mosogatószivacsot, ekkor a msazatolás nagy része ránk hárul.

     

  • Ehető változata a tejföl (ételfestékkel meg is lehet szinezni) és a puding (a csokipuding egészen fura tud lenni szétkenve :)), de bátrabbak a tejszínhabot, vagy a lekvárt is kipróbálhatják.


Simogatás és rajzolás különféle anyagokba:
  • Ha a gyerekünk már finomabb mozdulatokra is képes, adhatunk elé tálcán grízt, lisztet, rizst, amit simogathat. Ehető változatok a kekszdara és a zsemlemorzsa. Ezeket lehet finoman simogatni, ujjal rajzolni bele (ez remekül előkészíti az írást, még ha az messze is van még). Ha apró képeket rejtünk a "porba", akkor azt fújással, vagy egy pici ecsettel megkeresheti. Érdekes játék, hogy ki kukucskál vissza ránk a gríz alól. Ha a képek már jól mennek, vagy kezdünk ráunni, a logikai készlet elemeivel is próbálkozhatunk és kereshetünk kicsi háromszöget és nagy sárga négyzetet.




Gyurmázás:
A gyurmázás szintén olyan játék, amivel sokat tapasztal és ügyesedik a gyerekünk és sok változatban  otthon, különösebb bevásárlás nélkül is elkészíthető, de erről majd legközelebb egy külön bejegyzésben írok. :)

Jó játékot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése