2021. április 23., péntek

Játékok kisebbeknek otthonra 8.: Formabedobók házilag 10 szinten

 
Sokszor volt már szó itt a blogon a formabedobókról, a lenti képek egy része is szerepelt már, de ez egy olyan téma, amit nem lehet elégszer elővenni.
A mostani sorozat 1. részében a bedobálós játékokról volt szó. Ha ezek már jól mennek és elég sokfélét megtapasztalt már a gyerekünk, jöhetnek a formabedobók. De persze nem rögtön a bolti csilli-villi darabok. 

1. Az első és legkönnyebb formabedobó, ha egy golyót kell egy kör alakú lyukba illeszteni. Itt a legkönnyebb a célzás, és nincs szükség az elem elforgatására sem. Először a gyerek kezébe illő méretű golyót válasszunk: általában jól működik a ping-pong labda, vagy a golyós dezodorból kiszedett golyó (ilyen látható a képen), de ha a gyerek még a szájába vesz dolgokat, jobb, ha kicsit nagyobbakat választunk. Amikor a gyerek már megügyesedett, vagy kezdi unni, előkerülhetnek kisebb golyók is. 
A lenti pár játék tápszeres dobozból készült, de egy egyszerű cipősdobozból is kivághatunk egy lyukat. Ha van valamilyen hatalmas, gyerek méretű dobozunk pl. valami házhozszállításból, akkor küldönsen izgatlmas lehet a játék. Jó ha olyan a dobozunk, hogy a gyerek ki is tudja nyitni és megtapasztalhatja a "bedobom, eltűnik - kinyitom, előkerül" élményét. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk a kérést is gyakorolja, akkor viszont épp hogy ne legyen könnyen kinyitható és tanítsuk neki, hogy amikor kész van a bedobálással, adja át nekünk a dobozt (esetleg mondja is, hogy "Segíts!").




2. A golyó után a rövid, hosszúkás, henger alakú dolgokat a legkönnyebb bedobni. Én nagyon szeretem a filctoll kupakokat erre a célra, de a parafa dugó is remek.


3. Haladóknak jöhetnek e rudak és pálcikák. A képen henger alakú jégkrémes pálcikák vannak, de bevethető a szívószál, a nagyobb gyerek matek dobozából megörökölt színes számolópálcika, vagy akár a fogpiszkáló is.


4. Kicsit nehezebb már, ha a bedobandó dolgot oldalirányba is el kell fordítani, ezek a perselyhez hasonló bedobók. Az első képenegy olyan doboz van (sötétzöld), amibe függönykarikákat kellett bedobálni, ezt a gyerekek nagyon szeretik, mert könnyű megfogni. De a bébiételes doboz kupakja is remekül működik.
Akinek már jól megy az ujjal csippentés is, az egészen vékony dolgokat, pl. bankkártyát, dominót vagy a második képen is látható kis reklám bigyókat is bedobálhatja.
A harmadik kép játéka már egy kicsit más szempontból is érdekes: Itt a palackot megtöltöttem vízzel és ebbe kell a kis színes műanyag korongokat egy résen keresztül bedobni, amik a vízbe érve, lassan, kecsesen lengedeznek a palack alja felé. Kiszedni persze csak a víz kiborításával lehet.






5. Az otthon könnyen elkészíthető egy elemű formabedobók közül talán a négyzet és téglalap alakú lyukak a legrafináltabbak, hiszen itt már igen fontos a pontos illesztés. Valamilyen fa, vagy műanyag építőkocka szinte minden háztartásban akad, így csak egy megfelelő dobozt kell keresnünk...





A formabedobó játékok többféle módon variálhatóak, pl.:
  • Lehet csökkenteni a bedobálni való méretét. Minél kisebb valami, annál nehezebb megfogni a kis ujjakkal és a pontos illesztésre is jobban kell figyelni.
  • Lehet a bedobálnivalókat valamiről lehúzni, vagy valamiből kivenni a bedobáláshoz, így plusz egy lépést beiktathatünk.
  • És végül el lehet kezdeni elindulni az egy elemű formabedobóktól a több eleműek felé.
6. A valamiről lehúzás és valamiből kivétel legegyzserűbb esete, ha az elemeket egy átlátszó zacskóba, vagy szűkebb szájú edénybe tesszük, így a gyerek látja és mivel a játékot már ismeri, tudja, hogy meg kell szereznie az elemeket. És ez sokszor nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk. 
A fentieknél kicsit több előkészületet kíván, ha a hajgumikat egy papírhengerről, vagy a gyöngyöket egy zsenília drótról, vagy cipőfűzőről kell lehúzni a bedobáláshoz. Ezeknek a játéknak a lenti módon elkészített változata azért is jó, mert egyrészt magyarázat nélkül is jól látszik mit kell csinálni (ez a többi formabedobóra is igaz), másrészt nem lehet "visszacsinálni", amit már bedobtunk, az bent van. Az is egészen világos, meddig tart ez a feladat, addig kell csinálni, míg az összes elem el nem fogy. A fejlesztésen ezeket a könnyen érthető és jól szervezett feladatokat struktúrált feladatoknak nevezzük.
Szintén struktúrált feladat/játék, bár szigorú értelemben véve nem formabedobó, amikor kis textil négyzeteket kell egy lyukon bedobálni.





7. A több elem felé való elindulás első lépése, ha egyszerre kettő, vagy három olyan formabedobót teszünk a gyerek elé, melyeket már jól ismer, a tartalmukat pedig egy közös helyre (tálba) öntjük. Így az ismerős játékokkal tapasztalhatja meg, hogy válogatni is kell.


8. Dobozból is készíthetünk olyan formabedobót, melyen két lyuk van és hozzá kétféle bedobandó tárgy létezik. Ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy olyan formájú tárgyakat válasszunk, melyek semmiképp nem férnek be a másik lyukon. A kocka és a gömb pl. nem mindig jó választás, mert előfordulhat, hogy egyik befér a másik fomrájó lyukon is. Általában egy szélesebb, tömörebb test (ez lehet gömb, kocka, hasáb, vagy henger is) és egy hosszúkásabb, laposabb (pl. bankkártya, befőttes üveg teteje) működik együtt jól.


9. Plusz egy csavar, ha az elemeket ki kell venni valahonnan, vagy pl. szét kell szedni bedobálás előtt, mint pl. a képen a bankkártyára csiptetett csipeszt. (Egyik lyukba a csipesz, a másikra a bankkártya kerül.) Hasonló játék lehet a csavar (pontos méretű, nem túl nagy kör alakú lyukon bedobva) és az anya (elförgatva téglalap alakú lyukon bedobva).



10. Ha a fenti játékokkal gyerekünk már boldogul, áttérhetünk a bolti játékokra. Ha lépésről lépésre szeretnénk haladni, akkor először természetesen ezekből is kevesebb eleműt érdemes vennünk, pl. egy kocka, egy gömb, egy csillag és egy szív. Nézzük meg azt is, hogy hogyan lehet kivenni az elemeket. Én. pl. nem szeretem azt, ha a játék másik oldalán egy könnyen hozzáférhető nagy lyuk van, mert akkor esélyes, hogy gyermekünk ott fog bedobálni mindent. :) 

További házi késztésű struktúrált, formaillesztő, párosító, formabedobós ötletek találhatók itt.
Jó játékot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése