2021. május 11., kedd

Játékok kisebbeknek otthonra 11.: A kéz erősítése, avagy edzés apró ujjacskának

Írtam már nemrég a kéz ügyesítéséről a konyhában. Most lépjünk kicsit ki a konyhából és koncentráljunk az apró ujjacskák erősítésére! És hogy miért fontos ez?

Azzal, hogy a gyerek kezét ügyesíteni, erősíteni kell, a szülők leggyakrabban akkor találkoznak, mikor előtérbe kerül az írás tanulása. És igen, az, hogy a gyerek ebben a korban már kellően jól használja az ujjait, az igen fontos, de elkezdeni természetesen nem 6 évesen kell és főleg nem a ceruzafogás gyakorlásával.

Az első és legfontosabb tanulnivaló a fogás-elengedés szabályozása és a szem-kéz koordináció kialakítása, vagyis az a tudás, hogy a gyerek a tekintetével kövesse, amit csinál. Ehhez bármilyen tárgy alkalmas, de pl. szalagok, kendők lyukból való kihúzógatása és begyömöszölése (utóbbi persze sokkal nehezebb) általában kedvelt játék.

A kéz izomzatának erősítése a fogáshoz, markoláshoz szükséges izmok megerősítésével kezdődik. Ehhez az egyik legjobb dolog a gyurma gyúrása és a homok markolása, kaparása, simítása stb. Gyurmázásról néhány hete írtam itt.

A kéz erősítéséhez remek vizes játék a babaruhák kimosása, vagy szivacs kicsavarása a fürdőkádas játék közben. A hagyományos szappan használata is ügyesíti, erősíti a kezeket. Játékok közül az összenyomást, egymásba dugást igénylő építő játékok ajánlottak ebben a korban.


Ugyancsak hasznos, ha a gyerek korán megtanul kancsóból, vagy locsolókannából önteni, ezzel is erősödik, ügyesedik a keze.


Már kicsit összehangoltabb működést igényel, ha játék közben az ujjakat jól időzítve nyitni és csukni kell. Ennek tanulásához remek eszköz bármilyen konyhai (húsforgató, vagy salátaszedő) csipesz, mely marokra fogható. Ezzel remekül lehet kisebb plüssöket, vagy labdákat pakolni, szállítani. Személyes kedvencem a játéktéren ez a szilikonos végű:

A csipeszekkel való játék remekül átvezet a marokra fogástól a csippentésig. Adjunk a gyereknek egyre kisebb csipeszeket! Az is nehezítés, ha kezdetben valami keményebbre (pl. doboz, tál szélére) kell felcsiptetni valamit, később pedig már zsinórra - akár terehethetünk is közösen.







Szintén a csippentés tanulását segítik a következő dolgok is: Kis rudak, pálcikák beleszurkálása valamibe, tapadókorongos kis figurák felcuppantása és leszedése, matrica ragasztgatása - akár a bolti pontgyűjtés matricái is remekül megteszik.





A nagyobb edényekről, befőttes üvegekről a tető lecsavarása még inkább a csuklót, míg az apró kupakok tekergetése az ujjakat erősíti. Az alábbi játék parafa poháralátetre, illetve megmaradt doboztető belsejébe készült, melyre üres dobozok levágott kupakjait ragasztottam, belsejükbe pedig apró képeket (matricákat) rejettem.






Remek játék segíteni otthon a kalapáccsal, hungarocel lapokba pl. könnyedén bele lehet kalapálni a szögeket. A legügyesebbeknek a befőttes gumival, gémkapoccsal, jancsi-szöggel való játékot is ajánlom. Befőttes gumit lehet WC-papír gurigára fűzni, fa lapba bevert szögekre hurkolni (peg board néven lehet kapni hasonlót), de karkötőt is fűzhetünk belőle.
 
És akkor még néhány szó a ceruzafogásról: Nem, iskolás kor előtt nem kell gyakorolni a ceruzafogást. Jó tudni, hogy a 3-4 éves gyerekek keze még nem alkalmas a helyes ceruzafogás elsajátítására, mert ujjaik rövidebbek, mint iskolás társaiké. Nem véletlen, hogy az iskolaérettség egyik jelének a megnyúlt ujjakat tekintjük. (Más kérdés, hogy ezt a jelen rendszerben sokszor nem veszik figyelembe és azt a gyereket is elkezdik ceruzával írni tanítani az iskolában, aki erre anatómiailag még nem alkalmas.)
Kisebb gyerekek is nagyon szeretik anya, apa, vagy a tesó ceruzáját, tollát használni, de ha azt szeretnénk, hogy a keze megerősödjön, mielőtt ceruzafogásra kényszerül, inkább válasszunk neki valamilyen marokkrétát. Pl. ilyen gyönyörűségek kaphatóak:





Ha mégis ceruzával rajzolna a gyerek, akkor lehetőség szerint minél vastagabb eszközt adjunk a kezébe és hagyjuk, hogy marokra fogja. A helyes marokra fogásnál arra kell figyelni, hogy a gyerek kis ujja (tehát ne a hüvelyk) legyen az papír/asztal irányában, vagyis alul. Ebből a fogásból az ujjak lecsúsztatásával könnyen alakítható (alakul magától is) a 3 ujjas ceruzafogás.

Jó kéz-ügyesdést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése