Gyurmázni jó. Fejleszto a szem-kéz koordinációt, a figyelmet, erősíti és ügyesíti az ujjakat, ráadásul a fantázia és a társas kapcsolatok erősítésére is alkalmas. Gyurmázni azért is jó, mert a gyurmával rengeteg dolgot lehet csinálni.
- A gyurmát lehet markolászni, sodorni (kígyó), gömbölyíteni (alma), lapítani (palacsinta) és feltekernni (csiga és palacsinta).
- Lehet csipkedni, késsel, vagy ollóval vágni. (A hosszúra sodort kifli, vagy kenyér felaprítása már egész komoly "feladat":)
- Lehet bele pálcikákat (gyufát, fogpiszkálót) dugdosni süninek.
- Lehet bele mindenféle mást (kukoricát, babot, szemes kávét) dugdosni képnek, de akár arcnak is.
- Lehet bele mintát nyomni villával, csipke terítővel, gombbal, kagylóval, csigaházzal, kupakkal, duplóval kis autóval és más játékokkal.
- Lehet belőle sütemény kiszúróval "igazi" süteményt készíteni..
- Lehet belőle labirintust készítni golyóknak.
- Lehet belerejteni, majd csukorr szemmel kitapgatni apró tárgyakat (vag régészként szerszámmal feltárni).
- Lehet belőle házakat formázni a kis figuráknak.
- Lehet belőle egy előre kinyomtatott alapra képet készíteni (tájkép, piros almák a fán, gyümölcs a kosárban stb).
- Magokkal, gombokkal, vagy készen vásárolt kiegészítőkkal lehet belőle figurát készíteni.
- Lehet belőle formázni péksüteményket, állatokat, számokat és betűket.
- Az elkészült figurállal remek szerepjátékokat lehet játszani.
Íme néhány kép a teljesség igénye nélkül, utána mutatok pár receptet (ehetőt is):
Egyszerű só-liszt gyurma
- 1 rész só
- 2 rész liszt
- annyi víz, amennyit felvesz
Főzött gyurma
- 20 dkg liszt
- 10 dkg só (semmiképp ne legyen jódozott, attól folyós lesz a gyurma)
- 1 ek olaj
- 1 kk citromsav (borkősav is jó)
- 3dl víz
- esetleg ételfesték (a legolcsóbb)
Állagra szerintem jobb, mint a bolti gyurma és mivel semmi ehetetlen nincs benne, akkor sem lesz gond, ha a gyerek megkóstolja. Befőttes üvegben, vagy dobozban pár hétig simán eláll, hűtőben kicsit tovább is.
Íme a főzés képekben:
Keksz gyurma:
- boltban kapható kekszdara
- tej
- esetleg kakaópor
A fentieknél még szabadabban "fogyasztható", bár kicsit maszatolósabb alapanyag.
Igazi tészta:
Kelttésztából, vagy linzer tésztából szintén remek dolgok készülhetnek, érdemes egy kisebb adagot beáldozni, ha épp sütünk.
+1 "Gyurmázni" fasirt alapanyaggal is lehet, de ezt inkább csak akkor, ha a gyerek nem fogja a nyers húst a szájába tömni. Vagy legyen vega fasirt ;) A töltött paprika megtöltése is remek közös program.
További tapogatós, érzékelős játékok a legutóbbi bejegyzésben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése