2021. május 3., hétfő

Játékok kisebbeknek (és a nagyobb tesóknak) otthonra 10.: a reklámújságok csodálatos világa

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy az egyébként bosszantó, felesleges és a környezetet is terhelő reklámújságokkal fejlesztés szempontjából milyen kincs érkezik hozzánk hetente. Merthogy a reklámújság rengeteg lehetőséget rejt. Ebből mutatok most néhányat. (A képek elkészítéséhez egyetlen hipermarket lánc egyetlen heti újságjait használtam, igaz mindenből kellett 2db.)

A legegyszerűbb talán az, ha kivágunk képeket (pl. gyümölcsök képeit) és felragasztjuk őket erősebb karton lapokra. Így egy sima párosítós játékot is készíthetünk. Egyszerűbb a feladat, ha a párok egyik felét egy nagy lapra ragasztjuk, így a gyereknek a kisebb kártyákat csak rá kell helyeznie. Ha minden kép kis kártyákon van, akkor össze kell válogatni (pl. egymásra, vagy egymás mellé tenni) a párokat.
Ugynilyen kártyák a nagyobb tesókkal alkalmasak memória játékhoz, de akár Fekete Pétert, vagy kvartettet is lehet belőlük készíteni. A Fekete Péterhez szükségünk lesz páronként összeillő képekre, a kvartetthez 4-4 egyformára, vagy egy kategóriába tartozóra, pl. 2 vagy 4db gyümölcs képre, 2, vagy 4db zöldségre, 2, vagy 4db ruhára, 2, vagy 4db sporteszközre, 2, vagy 4db játékra stb. és az előbbihez 1db fekete Péterre, ami egyik kategóriába sem tartozik. Ha felragasztottuk a képeket, 4 elemnél az összetartozókat jelöljük is meg azonos színnel, hogy biztosan egyértelmű legyen, mi mivel egy "család". És kezdődhet is a játék, a kvartett és a Fekete Péter szabályait könnyen meg lehet találni a neten.

Gyümölcsök párosítása:
 


A párosítós játékhoz egyben is hagyhatjuk az eredeti oldal egy példányát, főleg ha ilyen szépen átláthatóan rendezték el. És persze nem csak gyümölcsöket vághatunk ki, de akár fűnyírókat, mosógépeket, vagy telefonokat is, ha a gyerekünket az érdekli. A másik újságból persze ugyanúgy vágjuk kis a képeket külön-külön, de ha felragasztjuk, ügyeljünk rá, hogy most ne legyen a képeknek kerete, hogy jól elférjenek a nagy lapon. A tesókat befoghatjuk a kivágásba.


Virágok és fűnyírók párosításához készült alaplap:
 

Logopédiára járó, vagy olvasni tanuló nagyobb gyerekkel adott hanggal kezdődő szavakat is gyűjthetünk, melyket akár ő maga is kivághat. Én most néhány t hanggal kezdődő szót gyűjtöttem, de találhatunk sz-szel kezdődőeket is (pl. szalámi, szivacs, szobakerékpár, szeletelt bacon, szilva, szőlő stb.), amiket kihívás szétválogatni a z-vel kezdődő szavaktól (pl. zeller, zokni, zabpehely stb.).

 

És ha már a válogatásnál tartunk! Válogathatunk képeket különböző szempontok szerint is. Legyegyszerűbb a nagyon különböző dolgok elkülönítése, pl. az ételeket szétválogatni a játékoktól. Kicsit nehezebb, ha a gyümölcsöket válogatjuk szép a zöldségektől, vagy az édes dolgokat a sósaktól. Olyan bonyolult feladatot is kitalálhatunk, hogy az egyik lapon a gyerekek által hazsnált "dolgok", a másikon  a felnőtteké legyen (persze a saját családunkra szabva). Ha szétvágjuk az állateledeles oldalt és felülre felragasztjuk a cicát és a kutyát, akkor az általuk fogyasztott ennivalókat és meg lehet keresni.

Gyümölcs és zöldség szétválogatása: 

Gyerekek és felnőttek "dolgai":
 

Kutya- és macskaeledel még kivágás előtt: 

A válogatós játékhoz kivágott képekkel kommunikáció fejlesztő játékot is játszhatunk, ha van nagyobb testvér, vagy ha beszáll a másik szülő. Az egyik játékos gyűjti az előtte lévő lapon pl. a gyümölcsöket, a másik a ruhákat. A játékvezető sorban felmutat egy-egy képet és megkérdezi, hogy ki kéri? Akihez az a kategória tartozik, annak kell szólnia, hogy "Én kérem.". Javaslom, hogy ebben a játékban ne legyen győztes és vesztes, örüljünk együtt, hogy mindenki összegyűjtötte. Ilyen játékokról már írtam korábban a képes lottóról szóló részben.

Az utolsó dolog, amit most ajánlok, a kirakó készítés. Keressünk valamilyen izgalmas, a gyerekünket érdeklő képet és vágjuk szét több darabra. Ez eleinte lehet 2, tesóknak akár 10-20 darab is. Vághatjuk csíkokra, vagy össze-vissza izlésünk szerint. (A képen lévőt reklámújságból vágtam ki, de a gabonapelyhes dooboz is remek alapanyag és persze vastagabb is.)
További lehetőség, hogy a gyerek maga vág (az ollóval vágás igen fejlesztő hatású), de ekkor nem biztos, hogy össze tudja illeszteni, vagy ha a kivágott részeket fel is ragasztja összeillesztés után. A tesók megoszthatják a feladatot is. 

Reklámújságból kivágott összeilleszthető kép:

Jó játékot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése