2021. április 20., kedd

Játékok kisebbeknek otthonra 7.: a képes lottó

Egyik kedvenc játékom a fejlesztéseken a képes lottó. Remek eszköz a figyelem tartósságának növeléséhez, a feladattudat alakításához, a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez, a kép-kép egyeztetés tanulásához,  a szókincsbővítéshez, és természetesen a kommunikáció sok más aspektusának tanulásához (kérés, visszautasítás, várakozás, vereség elviselése stb.).

A képes lottó számos formában kapható, van pl. ilyen:

4db kis tábla és 6-6 kis kép mindegyik táblán. Ehhez jönnek még a külön álló lapkák (képek), mindenből 1-1db. A táblákon lévő képekre lehet illeszteni a különálló kis képeket.

Az eredeti szabály szerint minden játékos kap egy-egy táblát, majd felváltva húznak a középen lévő lefordított kis lapkák közül. Ha az adott kép a saját táblájukon szerepel, ráteszik azt, ha nem, akkor pedig visszafordítják. Az nyer, akinek a táblája először megtelik. 

Természetesen így még sosem játszottam vele, ezer más módon viszont igen, pl.:

  • A gyerek egyedül játszik, csak a saját tábláján lévő képeket kapja meg, azokat kell elhelyeznie. Ez gyakorlatilag egy egyszerű kép párosító játék.
  • Egyedül játszik, de a képeket én adogatom, ezeket vagy el kell kérnie (autista gyerekeknél legtöbbször így játsszuk), vagy meg kell neveznie, mielőtt odaadom (ez beszédindításhoz lehet jó elsősorban nem autista gyerekeknél).
  • Ha hárman vagyunk, akkor lehet, hogy gyerek és pl. az édesanyja ketten játszanak, így minden kép amit én felmutatok, vagy egyikük, vagy másikuk tábláján szerepel. Ilyenkor megkérdezem, hogy "Ki kéri?" Nekik meg válaszolniuk kell, hogy "Én kérem." 
  • Ugyanez a játék, de bonyolultabb helyzet, ha azt kérdezem, hogy "Kinél van?", mert erre már "Nálam van." a válasz, ha pedig a "Kinek adjam?" hangzik el, akkor "Nekem."-et kell válaszolni. Ha a 3 kérdést váltogatom, az már egész bonyolult helyzet a ragozással nehezebben boldoguló gyerekeknek.
  • Tovább lehet nehezíteni, ha 3, vagy 4 személyessé tesszük a játékot (ha pl. az édesapa is ott van, vagy több gyerek van a csoportban), ilyenkor már egész sokat kell tudni várni és nem megmondani a többiek helyett. De ugye itt még mindig nincs nyerés meg vesztés, addig játszunk, míg mindenkinek össze nem gyűlik az összes képe.
  • Van olyan gyerek is, akinek a vereség elviselése a tanulnivalója, ezzel a játékkal jól lehet tanulni ezt is, hiszen gyors, könnyen újrajátszható, azt pedig, hogy ki veszítsen épp, akár titokban befolyásolni is tudom. 
A mostani munkahelyemen sajnos épp nincs képes lottóm, így most ezt készítettem. És persze ha már készíteni kellett, akkor további lehetőségekkel is bővítettem a játékot: Olyan képeket kerestem, melyekhez tárgyat is tudok párosítani, így a kis tárgyakkal is játszható, de csak olyan gyerekkel, aki már jól boldogul az eredetitől jelentősen eltérő rajzolt képekkel is, vagyis neki a hal már akkor is hal, ha egyébként teljesen másképp néz ki. (Olyan játékom is van persze, ahol nem néz ki másképp, de az egy másik történet. ;))






Képes lottó, vagy ehhez hasonló más játékokat otthon is készíthetünk, nem kell hozzá más, csak néhány kép, akár a valamilyen újságból kivágva. Egy dolog fontos, hogy minden képből legyen 2db. Előnye még, hogy a tartalmával igazodhatunk a gyerek érdeklődési köréhez: képes lottó készülhet számokkal, betűkkel, zászlókkal, állatokkal, de akár különböző órákkal, vagy mosógépekkel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése