2021. március 23., kedd

Játékok kissebbeknek otthonra 3: színek

Ha a párosítós játékok már jól mennek (lásd előző bejegyzés), jöhet a különböző szempontok szerinti válogatás. Elsőként talán a színek, ehhez legkönnyebb otthon is alapanyagot találni. A színek megismeréséhez az első lépés, hogy egyeztet5ni tudjuk őket, vagyis kéket a kékhez, sárgát a sárgához stb.

Kezdetben két színnel érdemes kezdeni és olyan tárgyakkal, melyek egyformák, csak a színükben különböznek. Ha van otthon megfelelő színű tálkánk, abba lehet válogatni, ha nincs, akkor megteszi két semleges színű (pl. átlátszó, vagy fehér) is.


Ha egyforma tárgyakkal már megy, jöhetnek a különböző formájúak de még mindig csak két színnel.



Ha a gyerek már ebben is megügyesedett, akkor nehezítsünk tovább: ne csak kettő, hanem minél többféle színt válogassunk! Az IKEÁs tálak nagyszerűek ehhez a játékhoz...


...de válogathatunk különféle színű lapokra, kendőkre, vagy egy hasonlóan elkészített körcikkekből álló alapra is (gabonapelyhes doboz hátuljára ceruzával is megrajzolható, vagy megfesthető).



Azonos sznű kockákból lehet tornyot is építeni, ha elég sok kocka van, akkor akár úgy is, hogy a felnőtt is épít egy sárga tornyot és a gyerek is stb.



Színek egyeztetéséhez van pár ötlet itt is, a nagyobbak színtanulásához pedig itt

Ha a szín szerinti válogatás már jól megy, lehet formák szerint válogatni (pl. logikai készlet darabjait, ami kisebbeknek is nagyon jó játék), vagy méret szerint: Egy nagy baba, egy kicsi, egy nagy autó, egy kicsi, egy nagy labda, egy kicsi, egy nagyobb darabb szivacs, egy kisebb, egy nagyobb fakocka, egy kicsi, egy nagy gomb és egy kicsi egy nagy Lego (Duplo) és egy kicsi stb. Itt is jó, ha a párok tagjai minél inkább hasonlítanak egymásra és csak a méretben van eltérés. Amikor először próbálkozunk ilyesmivel, akkor páronként adjuk a tárgyakat a gyerek kezébe és segítsünk neki a nagyobbat a nagyobb tálba, a kisebbet a kisebb tálba tenni. Később már megkaphatja egyben is az egészet, így neki kell megtalálnia a párokat is.

Jó játékot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése