2015. május 4., hétfő

Hogyan tegyük könnyebbé a reggeleket? - 10 autizmus barát megoldás

A bejegyzést részben ez az írás inspirálta. A képek egy része is innen való.

Minden családban, ahol kisgyerekek vannak gondot okoz, hogy mindenki épp időben készüljön el. És sokak életét megkeseríti, ha reggel veszekedni kell, hogy mindenki tegye a dolgát, vagy ha otthon maradnak a fontos dolgok. Különösen így van ez, ha autista gyermekünk is velünk tart, hiszen nekik többnyire nem könnyű a reggeli teendők megszervezése, ill. az idő beosztása.

Íme tehát néhány tipp, amely segítségünkre lehet:

1. Természetesen itt is, mint mindig a legfontosabb, amit tennünk kell, hogy minél több dolgot előre jelzünk a gyereknek. Ha egyébként nem is használunk vizuális napirendet, reggelre akkor is érdemes készítenünk legalább egy ellenőrző listát. Ez a gyerek megértési szintjétől (szimbólumszintjétől) függően lehet tárgyas, képes, vagy szöveges is. Angolul rengeteg példát találni a neten (morning routine), ez a pipálós verzió pl. innen való. Nagyobbaknak az óra állását is mellé rajzolhatjuk, vagy írhatjuk.
morning routine printable

2. A fent említett bejegyzés ötlete, hogy zenét is használhatunk, hogy a gyerek tudja, hol tartunk. Ehhez persze az kell, hogy megtanulja, melyik kedvenc szám végére hol kell tartani. Nem baj, ha ezt is megtámogatjuk képekkel, tárgyakkal.

3. Az egyes megcsinálni-valókra szánt időt órával is jelezhetjük. Ez lehet felhúzható konyhai óra, vagy homokóra is. Néha tényleg csodát tesz!

4.  Az egyes részfeladatok elvégzését (öltözés, fogmosás stb.) folyamatábrákkal segíthetjük, ez növeli a gyerek önállóságát és több időt hagy nekünk. Ilyet sokat mutattam már a blogon, van pl. itt és itt.

5. A ruhákat akár egy hétre előre is kikészíthetjük (ez így kicsit hetirendként is működik), akár a gyerekkel együtt is.



6. Autizmusban sokszor nagyon jól jön, ha valami jutalmat ígérünk az elvégzett munkáért cserébe. Fogmosás utánra, ha lehet, nem ajánlanék nasit, de lehet pl. játékidő, egy rövid mese, vagy (ha nekünk belefér) valami kedvelt közös tevékenység, csikizés stb. Fontos, hogy ezt is vizuálisan előre jelezzük, tehát legyen valamilyen "ha ezt mind megcsináltam, akkor..." jelzés képes formában, vagy akár tárgyakkal (utóbbit úgy, hogy pl. egymás mellé tesszük a polcon a poharat, a ruhákat, a fogkefét, majd a sor végére a távirányítót és ha kell, segítünk sorban elvenni, és csinálni, ami következik). Fontos, hogy amit beígértünk, azt kapja is meg a gyerek, ne maradjon el, mert mondjuk már nincs rá idő!

7. Ha gondot okoz, hogy a gyerek nem akar felkelni, vagy épp túl korán kel fel, jelezhetjük neki az időt hanggal (valami zene), vagy fénnyel (pl. az éjszakai fény lekapcsolásával). Ezeket egy időkapcsoló segítségével (amit a konnektorba tudunk dugni, és ebbe dugjuk a CD, vagy a lámpa zsinórját) akár automatikussá is tehetjük. Segítség lehet, ha pl. hétvégén nem szeretnénk, hogy már hajnalban felkeljen. Így megtanítható, hogy csak akkor kelünk fel, ha megszólal a zene/ elalszik a lámpa.




8. Hogy semmi ne maradjon otthon kis cetlikkel, vagy akár rajzos formában is készíthetünk emlékeztetőt a kijárathoz. Az első kép innen, a másikat sajnos nem tudom.

Before Leaving Checklist Sticker


9. Ha az előszobában minden családtagnak van egy külön kis rekesze/ doboza,/ fiókja/ akasztója, akkor oda lehet készíteni mindent előre, kevesebb az esély, hogy valami otthon marad.


10. Mindig keressünk valami örömet a reggelbe. Ahogy mi is, a gyerekek is akkor készülődnek szívesen, ha van miért. A hetirendben, napirendben előre jelezhetjük, mi minden klassz dolog vár ma ránk. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése