2013. augusztus 22., csütörtök

A diagnózis után - ami jár az jár

Egy fogyatékos gyermek (legyen most kivételesen autizmussal élő :)) nevelése vitathatatlanul több pénzbe kerül, mint egy ép gyereké. Az ember sorra gyártja a különböző eszközöket, ehhez anyagot és egyebeket vesz (pl. lamináló gépet), a szomszéd utca helyett a világ végére hordja a csemetét iskolába, óvodába, ha szerencséje van még fejlesztésre is járatja (akár többre is), e mellett pedig maga is sorra olvassa a témába vágó könyveket, tanfolyamra megy stb. Nem ragozom. Inkább összeszedtem azokat a segítségeket, melyek elérhetőek. Illetve ezek közül azokat, melyeket még én, a mindenféle ügyintézésben és adminisztrációban esetlen anyuka is megtaláltam és használok. (A cikk végén azért mutatok majd rendes és alapos, szakszerűen megírt listákat is.) Na szóval:


  • Van ugye a meghosszabbított GYES a gyerek 10 éves koráig, ami mellett akármennyit (!) lehet dolgozni. Ehhez szakorvosi igazolást kell küldeni a Magyar Államkincstárnak egy kék színű formanyomtatványon.. (Utána ápolási díj, arról nem sokat tudok.)
  • Ugyanitt, ugyanígy intézhető évente - két évente az emelt összegű családi pótlék
  • Az emelt összegű családi pótlékhoz adnak egy klassz kis kártyát is, amivel aztán ingyen lehet utazni a BKV-n (+1 fő kísérő is), 90%-os áron (szintén +1 fő) a vonaton, és több múzeumba, ide-oda is ingyenesen, vagy kedvezményesen is be lehet vele menni. (A Természettudományi Múzeumba pl. tutira.)
  • Érdemes kiváltani az AOSZ kártyát is, ami nagyon friss dolog, de sok helyen (pl. a Budapesti Állatkertben, vagy a Vodafone-nál) máris kedvezményeket lehet vele kapni. Ehhez tagnak kell lenni (2000Ft/év), aztán e-mailben kérni, ha jól emlékszem. Részletek itt.
  • Létezik parkolási igazolvány is, nekünk olyan nincs, nem is hiányzik.
  • Budapesti lakcímmel rendelkezők kisgyerekes bérletet is válthatnak a BKV járataira, ehhez a lakcímet és a folyósított GYES-t kell igazolni. Gyerek nélkül is lehet vele utazni. Részletek itt.
  • Fogyatékos gyermekeknek ingyen jár a tankönyv és fél áron az étkezés. Ezt az iskolában kell jelezni, a MÁK kártya tuti kell hozzá.
  • Utazási költségtérítés kérhető, ha a gyerek egyik településről a másikra jár óvodába, iskolába. Ehhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kell formanyomtatványt szerezni, amit aztán részben a szülő, részben az iskola tölt ki. Félévkor és év végén kell az intézménynek összesíteni a bent töltött napokat, aztán a szülő viszi a papírt megint az Egészségpénztárhoz, akik aztán átutalják, vagy postázzák a pénzt. (Orvosi vizsgálatra és fejlesztésre is kérhető.)
  • Elvileg van még a közgyógyellátás is, de ezzel nem igazán vagyok képben. hasznos lenne ez nekünk? Akinek van, segítene? Azt tudom, hogy a háziorvos tölt ki hozzá papírt. De mire használható praktikusan? 
  • Van plusz szabadság is, ezt a munkahely intézi, de persze kérni kell, nyomtatványt töltögetni stb. Ha jól emlékszem, évi két nap gyerekenként. Az is valami!
  • Pelenkát is lehet felíratni, akinek szükséges, de mi ezzel sosem éltünk. Talán kellett volna.

Bővebben, szakszerűbben, másképp:

6 megjegyzés:

  1. Közgyógy: gyógyszerre illetve gyógyászati segédeszközre vehető igénybe. Amennyiben egyikkel sem éltek folyamatosan, akkor Nektek nincs szükségetek rá. Mi a fűző (korzet) miatt kapjuk, ami nagy könnyebbség mert egy db. negyvenegynéhányezer forint. Másra sajnos nem használható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az állandó gyógyszereket, eszközöket tudtam, de alkalmi gyógyszerekre nem jó? (Orrcsepp, antibiotikum, ilyesmi.)

      Törlés
  2. Engem is érdekelne a közgyógy... Oltásokra is jó, nem?

    A másik: a MÁK kártya önmagában is elég BKV-záshoz vagy kell hozzá valami igazolás a BKV-tól? Csak akkor vehetem igénybe, ha velem van a gyerek? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A BKV-t tudom: csak a kártya kell és a gyerek. Igen, nélküle sajnos nem.

      Törlés
  3. De jó! Már tök rég meg van a kártya, de azt hittem, kell hozzá ilyen kisgyerekes BKV-bérlet típusú dolog, ezért nem használtam (viszonylag ritkán megyünk el együtt BKV-val). Na majd eztán :)

    VálaszTörlés