2019. szeptember 23., hétfő

Saját készítésű matekos játék

Egy matektanártól tanultuk ezt a játékot a fiammal és még aznap mi magunk is elkészítettük. Szerintem zseniális.

A játékhoz szükség van:

  • 16db kis téglalap alakú lapra, ez lehet egyszerű karton is, de mi sima géppapírra rajzoltunk, melyet régi, hiányos domino készlet darabjaira ragasztottunk decoupage ragasztóval. A lapokat kettéosztjuk, a felső olalukra számok kerülnek 21-36-ig. Az alső oldalukra csillagokat rajzolunk a következő rend szerint: Az első 4 dominóra 1-et, a következő 4-re 2, a következő 4-re 3-at, az utolsó 4-re pedig 4-et.


  • 8db dobókockára, melyen a 6-os helyett valami speciális szimbólumot rajzolunk (ez bármi lehet, mi levélnek hívjuk a miénket).
A játékot 2 fő fölött szinte akárhányan lehet játszani, ketten a játékidő kb. 10-15 perc.

A játékot az nyeri, aki végül a legtöbb csillagot gyűjti a dominókkal.

Előkészületek:
A domniókat 21-től kezdve emelkedő számsorrendben felsorakoztatjuk, a kockákat a kezdő játékos maga elé veszi.


A játék menete:
A játékosok felvátva kerülnek sorra. Aki következik, az dob a kockákkal, tetszés szerint kiválaszt egy számot, vagy a speciális szimbólumot és minden ilyen elemet kivesz a kockák közül (pl. elvesz minden speciális elemet), majd a kockákkal újradob. Újradobás után kiválaszt egy másik számot és ezeket is maga elé veszi. Fontos, hogy az összes ilyen számot ki kell vennie (pl. most az 5-ösöket). Annyiszor dob újra a maradék kockákkal, amíg szeretne, bármikor megállhat, vagy kockáztathat tovább tetszése szerint. A maga előtt lévő kockákon a számokat folyamatosan összeadja, a speciális szimbólumot 5-nek számolva. A példában két dobás után 20 pontja van, ez még kevés, tovább kell dobnia. 


Fontos, hogy minden dobás csak akkor érvényes, ha a speciális szimbólum is szerepel benne. Tehát pl. hiába dob valaki 4db 55-öst, majd 4db 4-est, ami összesen már 36 pont, amíg nem sikerült speciális szimbólumot dobnia, addig 0 pontnál tart.

Ahány pontot végül a játékos gyűjtött, azt a dominót veheti maga elé, ha még ott van a sorban. Tehát megállni akkor érdemes, ha a játékos legalább a 21-et elérte, de minél nagyobb számot sikerül összehozni, annál jobb, hiszen annál több csillagja gyűlik.
Ha a játékos végül nem tud 20-nál nagyobb számot dobni, 36-nál többet dob (ez elvileg lehetséges, de a gyakorlatban nem nagyon fordul elő), vagy olyan számot dob, ami már nincs ott a sorban, akkor a még rendelkezésre álló dominók közül a legnagyobbat lefordítjuk (l. előző kép).
Egyetlen kiegészítő szabály van még: A játékosok a megszerzett dominókat (lapokat) maguk előtt, egymásra téve gyűjtik. A legfelső dominót azonban a többi játékos a játék során még elrabolhatja, ha pont annyit sikerül dobniuk. Ez még izgalmasabbá, fordulatosabbá teszi a játékot. (Tehát itt a képen, ha valaki más 22-t dob, akkor elveheti társától a 22-es dominót.)



A játék vége:
A játék addig tart, amíg van még megszerezhető dominó. Mikor ezek elfogytak (begyűjtöttük, vagy lefordítottuk), akkor van vége, összeszámoljuk a csillagokat.

A játék során jelentős szerep jut a szerencsének, de azért sokat lehet taktikázni is: Melyik számokat veszem ki a kockák közül? Kockáztatok-e még egy dobást, vagy megelégszem a kevesebb csillaggal? Elveszem a másiknál lévő kisebb számot, vagy tovább dobok egy nagyobbért? stb. És persze közben számolunk, számolunk, számolunk. Izgalmas kis játék, amit tényleg a semmiból elkészíthetünk.
Jó játékot!

És ha van kedvetek, gyertek velünk társasjátékozni péntekenként Kispesten! Bővebb info és regisztráció itt.

Ez pedig a FaceBook oldalunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése