2016. május 29., vasárnap

A hetirendről

Többször írtam már, hogy szerintem a napirend általában túl nagy falat elsőre a családoknak, ezért én leggyakrabban a hetirendet szoktam ajánlgatni, mert:

 • Láthatóvá teszi a hétköznapok (bölcsi, ovi, iskola) és a hétvége (otthon levés) rendjét, ezzel csökkenti a gyerekben lévő feszültséget. („Ma megyünk?”)
 • Segít tájékozódni az egyes napok rendjében. („Ma lesz úszás? Ovi előtt, vagy után?”)
 • Csökkenti a várakozás okozta stresszt („Mikor lesz már a születésnapom?”)
 • Azt is tudjuk vele jelezni, ha valami kivételesen elmarad, ezzel is jó adag feszültséget véve le a gyerek válláról. („Nem ilyenkor szoktunk menni tornázni? Mi történt?”)
 • Jelölhető rajta egy csomó olyan fontos dolog, ami a gyereknek érdekes (pl. milyen járművel utazunk majd, mikor jön a nagymama stb.)
 • Formában és részletezettségben is nagyon egyénre szabott lehet (mint minden más eszköz) a nagyon egyszerű, ovi-ovi-ovi-ovi-ovi-otthon-otthon típusú hetirendtől a több tevékenységet, személyeket, más fontos információkat is jelölő eszközig, akár határidőnaplóig.
 • És nem utolsó sorban: Elkészíteni és működtetni is viszonylag egyszerű, tehát meglehetősen szülőbarát.


A hetirend akkor is nagyon hasznos és fontos, ha a gyerek egyébként jól beszél, és érti, amit megbeszélünk vele - nem véletlenül használunk mi felnőttek is naptárat és hasonlókat. Fejben tartani egy csomó információt nekünk is megterhelő, egy autista gyereknek, aki nehezebben tájékozódik térben és időben is (és amúgy is van bőven megküzdeni valója a világban) főleg. 

Ahogy írtam, a hetirend rendkívül sokféle lehet. 
Az egyik legegyszerűbb, ha egy lapra felrajzoljuk a napokat jelölő oszlopokat, és ezekbe ragasztjuk, vagy rajzoljuk az adott nap fontos eseményét jelző képet (vagy írjuk a szöveget). Ilyet találunk pl. itt:

hetirend.jpg

De a mi régi (a fiaim óvodás korából való) hetirendjeink is hasonlóak voltak (ez a kép már szerepelt itt):

Egy sima karton is remek alap, mint pl. itt:

 

Profibbak ilyen szépre is megcsinálhatják, jelölve napszakokat is (délelőtt, délután stb.) mint itt, különösen jó ötlet annak jelölése, hogy hol tartunk (mi egy műanyag koronggal szoktuk):

Weekly planner chart

Kreatívaknak határ a csillagos ég: tépőzárral, mágneses felülettel igazán igényes és tartós hetirendet készíthetünk. Ez készen kapható ugyan, de hasonlót is készíthetünk, mint itt

family activity planner

Ha egy ici-pici barkácsolás is rémisztően hangzik, készen kapható legolcsóbb asztali naptárat is használhatunk, amibe vasárnap este akár közösen belerajzoljuk/ írhatjuk a következő heti programokat, vagy gyurmaragasztóval beleragaszthatjuk a már elkészített laminált képeket (esetleg a kettő kombinációja):

Nekünk pl.egy időben volt ilyen:
Nagyobb gyerekeknek, akiknek már nem okoz gondot a bonyolultabb ábrákon való tájékozódás, illetve akik a hétköznapok-hétvégék váltakozását már értik, elég lehet, ha egy havi (idén véletlenül épp két heti :)) bontású naptárat használunk. Ide már csak az extra és előre tervezhető programok kerülnek bele (napirendet és nagyon részletes iskolai óraredet is használunk mellette):Ez pedig egy régebbi (pocsék kép, tudom), egy nyárra készült több hónapra szóló tervező:


És hogy hogyan használjuk? A napirendhez hasonlóan a hetirendet is mindig a felnőtt kezeli, vagyis ő rakja ki, mi várható. Nem alku tárgya, és nem a gyerek választásának, kommunikációjának eszköze, arra való, hogy elmondjuk a segítségével, mi fog történni a héten. (Persze ha már jól begyakoroltuk a hetirend használatát, lehet együtt gondolkodni, programot választani stb.)
Fontos, hogy valamilyen módon jelöljük is, hogy hol tartunk. Ez lehet egy csipesz, korong, keret (l. fent), de az elmúlt napok képeinek levétele, áthúzása, kipipálása is. Fontos, hogy ezt viszont a gyerek csinálja!
Ha a gyerek már érti, akkor az elmaradó programokat nem kell levenni, hanem áthúzással, vagy rátett piros kereszttel jelölhető, hogy terveztük ugyan, de ezen a héten nem lesz (pl. különóra).

Kedves anyukák, apukák, hetirendre fel, megéri! :)

4 megjegyzés:

 1. Hello! elöször is gratulálok a blogodhoz, és hát azt a hálát, amit az érez, aki elöször megkapja a diagnózist, és hirtelen azt sem tudja hová kapjon, azt nem is tudom kifejezni. Nagyon szuper dolgokat javasolsz. Jelen pillanatban szedem össze a hozzávalókat a napi/hetirendhez, és ez a blogbejegyzés nekem nagy segitség. Sajnos nem vagyok egy nagy kreativ, úgyhogy amikor megláttam a weekly active plannert, akkor felcsillant a szemem ..egészen addig, amig nem googliztam rá...ausztrália. Ha esetleg valakinek sikerült ilyet europában beszerezni, és megadná a forrást, nagyon hálás lennék. Elöre is hálásan köszönöm: Diana

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Diana! Azokat a táblákat én is csak sóvárogva figyelem, nagyon szépek. :) Magyarországon egyedül itt találtam hetirendet készen: http://www.autistabolt.hu/shop.php?route=product/product&path=49_50&product_id=130 Ehhez tépőzáras laminált kártyákat (vagy a műanyagot, amit ők árulnak) lehet használni.

   Törlés
  2. Nagy hátránya, hogy csak 3 kép fér egy naphoz - bár van amikor ez is elég ;)

   Törlés
 2. Szia Diana, en se vagyok nagy kézi főleg nem rajzember, de mi is csináltuk (miután sehol se kaptam), tépőzárassal kezdtünk, átálltunk mágnescsíkosra és végül a legegyzsrűbb, a gyurmaragasztós :) én elkövettem azt a hibát, h rajzoltuk a kártyákat (az itthon tábla pl az apja csíkos poloban tárt karral az ajtóban, asszem tíz db van..), viszont így vele együtt terveztük meg h mit mi jelentsen, hogy nézzen ki az anya megy érted tábla, a nagyi fektet stb. Tényleg nagy segítség, még nálunk is ahol diagnozis hatar korul van csak a gyerek. (egy laminálógép is hasznos lehet a későbbiekre :)) sok sikert!

  VálaszTörlés