2016. január 17., vasárnap

Divathullámok a bölcsiben

Általában a bölcsisekkel való munkában igyekszem meglovagolni az aktuális divathullámokat. Nem azért, mert annyira szépnek, vagy értékesnek tartanám az aktuális agyonreklámozott kedvenceket, hanem azért mert:
  1. a gyerekek általában "bedőlnek" és szeretik, vagyis szívesen fognak vele játszani
  2. mert könnyen beszerezhetőek
  3. mert fejlesztő eszközt készíteni úgyis bármiből lehet :)

Szóval mutatok párat: 

A Stikeez-eket az egyik szupermarketben lehetett gyűjteni, ilyen kis puha műanyag tapadókorongos talpú szörnyecskék (vagy mik). Felragadnak minden sík felületre: padlóra, szekrényre, tükörre, de a nagy gimnasztikai labdára is. Azért szeretem, mert 
  • Remekül lehet velük gyakorolni a csippentést és a három ujjas fogást. A felcuppantott figurák levételéhez sokszor egész komoly erő kell! 
  • Ha jó magasra tesszük fel, a gyerek nyújtózkodhat, vagy bordásfalra mászhat értük.
  • Ha a földre tesszük egy tálba és a gyereknek kell egyenként kivennie, felállnia és felcuppantania őket valahová, akkor a guggolás tanítására, gyakoroltatására is használható. Ugynez akadálypályával egybekötve még bonyolultabb.
  • Elég picik ahhoz, hogy jól el lehessen őket dugni bárhol, aztán kezdődhet a keresés (hideg-meleg játékkal, vagy bármilyen más szabállyal).
  • A bölcsisekkel megfigyeltük, hogy ha a talpukat bevizezzük kicsit, akkor még jobban tapadnak (vagyis nem esnek le egy idő után). A vízbe mártogatás pedig egyrészt izgalmas, másrész pontosságot, figyelmet igényel, ha sekély a víz és nem akarjuk, hogy a kis figurák leérjenek (és folyton odatapadjanak) a tál aljához.
  • A Stikeez-ekkel remekül lehet szerepjátékot is játszani, bármilyen kis autóba beültethetők, fa kockából lehet nekik házat, vagy kertet építeni, kicsi tál is elég a fürdéshez, vagy medencézéshez stb.
  • Ha odanyomjuk őket a földre, lehet velük labdát pöckölni, körben állva csapatban is tudnak focizni.
  • Természetesen lehet őket párosítani, szín szerint csoportosítani és számoláshoz is jól használhatóak.



Másik aktuális kedvencek (egy kisfiúé, nem az enyém) a Minionok. Ehhez készítettem Kinder tojás belsőkből figurákat, amiket egyelőre főleg arra használunk, hogy a földről össze kelljen őket szedni, ill. hogy a bordásfalra utánuk lehessen mászni. :) (Blue tack-kel simán odaragadnak)


Szomorú és vidám Minionokat is gyűjtöttem a netről, és két külön lapon kinyomtattam. Ezekkel képes lottót is lehet játszani egy, vagy két gyerekkel (vagy egy gyerek + szülő). A két gyerekes játéknál én felmutatok egy kis képet, a két gyerek közül pedig annak kell elkérnie, akinek az adott figura szerepel a tábláján. 
Egyedül a kis képeket akadálypályán, vagy guggolásból felállva is lehet gyűjtögetni, mint a Stikeez-nél.


Legújabb ötletem egy szerepjátszós doboz: sima cipősdoboz, aminek a tetejét úgy festettem, hogy a fantázia szabadon szárnyalhasson, ill. kilyuggattam, hogy spatulán, vagy fagyis pálcikán bármit bele lehessen szúrni.


És akkor készültek (meg még fognak is) hozzá figurák, most első körben a Jégvarázs tematikához, mert egy másik kisgyereknek épp ez a kedvence: Három szereplő, egy jégkastély (ez nem pont a mesebeli), havas fák, szánkó. A figurákkal lehet bábozni, de ahogy a képen látszik, bele is lehet állítani a "szanpadba". Voltak már szánkózni és hógolyóztak is. A hógolyózáshoz vattapamacsokat használtunk, ezt mondjuk padlószőnyegen nem ajánlom ;)


Egyelőre csak mutatóba készült ez a kis házikó és az amafa, ill. kipróbáltam, ujjbábok simán beonhatók pálcikára húzva. Majd bővítem a készletet, ha szükség lesz rá.


2 megjegyzés: