2016. július 17., vasárnap

Nyári felkészülés, sokadszor

Többször írtam már róla, mi hogyan készülünk a nyárra. (Sajnos most láttam, hogy egy csomó régi kép nem látszik, de ez a bejegyzés pl. él.) Azt hiszem, nem csak a mi problémánk, hogy a struktúrálatlan idő, a programmentes itthonlét eltöltése sokszor bizony nem könnyű. Megfigyeltük azt is, hogy az egyik gyerekünknek a váltás kifejezetten nehéz, tehát mikor megérkezünk a nyaralásra, akkor egy-két napig nagyon nehéz vele, de aztán mindannyian beleszoktunk az új rendbe, és minden újra kerek. Nos, idén több ilyen váltás is vár ránk, mert egy hosszabb nagyszülős időszak után jön az itthonlét, majd a nyaralás stb. Igyekeztem most is kicsit előre tervezni.

Mostanában nem nagyon használnak a fiúk játékválasztót (eléggé elavultak ia, amik vannak), szóval az első, amit készítettem, ebből egy új példány, hogy ne menjünk egymás agyára, amíg itthon vagyunk - ezúttal a forma kicsit szokatlan. Ez kikerült a falra.


Mindkét gyerek kapott egy-egy előre szerkesztett nyári naplót is, amibe bekerülnek a meglátogatott helyek (külön ország, város, program), kiolvasott könyvek, megkóstolt új ételek, kipróbált sportok stb. Természetesen van hely a saját ötleteknek is ;)



Kézzel írott módon összeszedtük azokat a programokat, melyeket bele akarunk sűríteni az itthoni néhány hétbe. Ez is kikerült a falra, és egyúttal motivációul is szolgál, hiszen nálunk programokra folyik a pontgyűjtés házimunkával.

Egy másik kézzel írt papír a nyári szabályokat tartalmazza, úgymint megváltozott számítógépezési rend (iskolaidőben este lehet számítógépezni, de nyáron jobb szeretjük ezt az időt kertben levésre, társasjátékozásra, elmenős programokra fenntartani), vagy épp a logopédia gyakorlás és a tanulási idők. (Nem, nem bolondultam meg, de a nyár közepén pár hetet tényleg úgy tervezünk, hogy egy-egy rövid idő jusson a gyakorlásnak is. Persze nem munkafüzet fölött görnyedésre, füzetbe másolásra, vagy matematika műveletek feletti vég nélküli izzadásra gondolok, hanem dobókockás, kártyás izgalmas játékokra. De erről talán majd máskor!)

Közben már készülünk a nyaralásra is, ahogy szoktunk:
Képeket gyűjtünk a szállásról, a környékről és a lehetséges programokról, együtt nézegetjük, mi mindent szeretnénk majd kipróbálni. Idén szerintem egy kis füzetet viszünk majd, amibe minden reggel kézzel leírjuk majd a napirendet (ez kevésbé munkás, ráadásul más, mint itthon, szóval érdekes), de a kinyomtatott képeket is használjuk majd arra, hogy választani tudjunk programot a következő napra.
Mint mindig, a szálláson most is kirakjuk majd, mennyi idő van hátra a nyaralásból, de az is lehet, hogy simán leakasztjuk itthon a naptárat, és azt visszük magunkkal. Majd megkérdezem, mit szeretnének :)
Már gyűjtöm egy is dobozba az autóban játszható játékokat (bár most nem lesz olyan hosszú az út), egy nagyobba a kis helyet foglaló, bőröndbe pakolható izgalmas apróságokat (kártya, úti társasjátékok, dobókockák, kis autók, figurák, nagyító, Rubik kocka, mágnesek, kreatívan használható kis vackok). A könyv hegyek, a sok ceruza és tengernyi papír persze  az alapfelszereltségünk része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése