2020. március 25., szerda

Mit kezdjünk az autista gyerekünkkel otthon a koronavírus idején? 7. rész

Például társasjátékozzunk!

Társasjátékozni jó, mert közben együtt vagyunk, egymásra figyelünk és nem figyelünk a nehézségekre, veszélyre, szorongásainkra. Társasjátékozni azért is jó, mert közben a gyerek is rengeteget tanul. Fejlődik a figyelme, a kommunikációja, tanul várni, nyerni és veszíteni és a játék típusától függően még egy csomó minden mást is.
mi nagyon szeretünk társasjátékozni, sok polcnyi bolti játékunk van, de sokszor írtam már itt a blogon is saját készítésű társasjátékokról. Íme először ezekből  néhány:


  • Társasjátékok a legkisebbeknek és kezdőknek itt.
  • A dobókockával ismerkedőknek, ovisoknak, kisiskolásoknak ittittitt és itt.
  • Tanulós játék is szerepelt már itt.


Most pedig további néhány tanulósat szeretnék mutatni, hiszen ha valakinek futja az energiáiból, ill. ha a gyerek tanárai nem árasztják el őket feladatokkal, akkor ezek közös elkészítése és a velük való munka is lehet móka és tanulás egyszerre.



  • Ez a játék angol tanuláshoz készült. Nagyon egyszerű, lépegetős pálya, amit a témához illő képekkel díszítettük. Bizonyos mezőket megjelöltünk (mi a látnivalókkal), ahol húzni kell kártyát. A kártyákon természetesen a tananyaghoz kapcsolódó kérdések, feladatok szerepelnek, aki meg tudja oldani (mindenki, mert segítünk egymásnak), az maradhat az adott mezőn. Bizonyos helyeken választani is lehet, merre akar menni az illet, de ez nem kötelez elem. (Lehet még bővíteni "Kimaradsz a dobásból" és "Lépj elre..." mezkkel.)
Jelenleg az ember nem rohangál boltba kartonért, ezért elmondom, hogy ez a játék egy gabonapelyhes doboz belsejére készült. Bábunak legszívesebben hipermárketekből gyűjtött akciós kis figurákat szeretünk használni, de gomb, kinder figura, vagy bármi más is megteszi. Ha dobókocka nincs otthon, azt telefonra lehet letölteni.



  • Mostanában készült a szinoníma passziánsz. Ehhez 16x4db kártyát készítettünk, majd ezeket a passziánsz szabályai szerint elhelyeztük 6 oszlopban: Az elsőben 1, a másodikban 2, a harmadikban 3 stb. kártya van és csak a legfelső látszik. A látszó kártyák átpakolhatók egymásra, a helyükön fel lehet fodítani egy újat. Minden kártyát a szinonímájára lehet átrakni, az egymásra tett lapok ezentúl csak együtt mozgathatók. Ha valamiből összegyűlik a 4, akkor ezokat le lehet venni. Ha az oszlopokban már nem tudunk mozgatni semmit, akkor a maradék pakliból lehet húzni, a húzott lapot pedig vagy lerakni, vagy eldobni. Az igazi passziánszhoz hasonlóan vagy sikerül megoldani a játékot, vagy nem :)




  • A verskirakó eredetileg nem társasjáték, de akként is játszható: Több ismert, vagy megtanulandó verset egyenlö darabra vágunk, kockával dobunk, hogy hány darabot vehetünk fel a saját versünkből és az nyer, akinek előbb összejön. Ez erősen a szerencsén alapuló játék, de bármi mást is kitalálhatunk.




  • Egy másik angolos játék, amihez egy színdobókocka szükséges. A kocka színeinek megfelelő papírokra szavakat írunk: nálunk a fehérek a főnevek, sárgák az igék, pirosak a melléknevek, szürkék a kifejezések, de a maradék két színhez már mindenfélét besuvasztottunk. Játszani pedig úgy szoktunk, hogy az egyik játékos dob a kockával, húz egy megfelelő színű lapot, mond egy mondatot az adott szóval és megtartja. Az nyer, akinek először összegyűlik minden szín (már megint a szerencse).



Ilyen kis cuki dobozt csináltunk a szavaknak:


  • Nem készítettük el, de jó játék még a rímdominó.
  • és a többi... Jövök még ezzel a témával, ha készítünk újakat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése