2020. március 20., péntek

Mit kezdjünk az autista gyerekünkkel otthon a koronavírus idején? 5. rész


A csodálatos babzsák



Korábban írtam már a babzsákról itt meg itt meg itt, de ezzel a témával nem lehet betelni. És hát az otthontanulás időszakában igencsak jól jön.

Lehet dobálni vele felfelé, egyik kézből a másikba, vagy egymásnak és lehet dobálni egyszerre kettővel, sőt hárommal is. Ha több babzsákunk van, a földre téve egyensúlyozhatunk, lépegethetünk rajta. Szobai tesióra rossz idő esetére pipa.

Mi most a gyerekeimmel készítettük el a babzsákot (egyébként van itthon másik, de pszt, talán nem tudják ;)), így a varrás, technika óra is pipa. Egy régi, lyukas orrú zokni szárát vágtuk le hozzá, amit pelenkaöltéssel összeöltögettek. Nem szépségdíjas egyik sem, de azért a saját babzsáknak van némi varázsa.


Mi ezt a három nagyobbaknak való játékot játszottuk most:

  • A babzsákot egymásnak dobálva lehet szavakat gyűjteni bármilyen témakörben, vagy szóláncot alkotni (a szó utolsó betűjével mond szót a következő ember).
  • A babzsákot egymásnak dobálva lehet verset mondani (nálunk most János vitéz volt, az elég hosszú és mindenki tud legalább egy fejezetet).
  • Mondatbővítős mondatot is játszottunk: Egyikünk mond egy tőmondatot (mondjuk a"A fiú iszik"), amihez a következő ember hozzátesz egy szót, vagy szókapcsolatot, a következő még egyet stb. (így lesz pl.: "A magányos kisfiú minden reggel egyedül iszik a szobájában a sárga bögréjéből, melyet a nagymamájától kapott és közben a nyári emlékekre gondol.").
A babzsák szinte bármilyen tantárgyhoz bevethető, lehet vele:
  • Idegen nyelv szavait kikérdezni, számolni, ábécét tanulni az adott nyelven.
  • Szorzótábla elemeit mondani, vagy összeadást, kivonást gyakorolni vele.
  • Több babzsákkal és nagyobb családdal lehet valami ismert, rövid mondóka ritmusára továbbadogatni egymásnak, ami fejleszti a figyelmet és a szem-kéz koordinációt is.


Extra tippek:
*A dobálós játékok bármilyen plüssel is játszhatók, ha épp nem akarunk varrni.
*Mielőtt odaadnánk a babzsákot a gyerek(ek) kezébe, mondjuk el, mit szeretnénk, mert ha egyszer elkezdték dobálni, már nehéz magunkra vonni a figyelmüket. ;)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése