2013. május 19., vasárnap

Segédeszközeink 2.

Egy régi bejegyzés folytatásaként megmutatom, milyen eszközöket használunk most.

Van nekünk egy ilyen falunk, ahol sok-sok hasznos információ található.
Balra fönt a segélyhívó telefonszám van, amit ha leveszünk, a hátuljára fel van írva, mit kell mondani a telefonba, miután felvették. Ezt Áronnak készítettük vész esetére (egyedül még nyilván nincs itthon, de előfordulhat, hogy a vele lévő felnőttet éri baleset, rosszul lesz stb.).
Alatta Áron naptára, erről korábban volt már szó. Ugyanúgy használja, mint mi tennénk, azzal a különbséggel, hogy egy piros pötty (igazából egy blue-tack-kel rögzített hűtőmágnas) jelöli, épp melyik napnál tartunk. És többnyire én írom bele az eseményeket.

Jákob hetirendje csak formailag alakult át a korábbiakhoz képest. Ebben az állandó (főleg óvodai) programokat jelöljük, és Áronhoz hasonlóan ő is egy koronggal jelöli, hol vagyunk. (Ez a hetirend úgy készült, hogy egy kartonra felragasztottam a színes papírdarabokat, melyek a napokat jelölik, rá is írtam a napok nevét, valamint felülre kivágott betűkből, hogy "hetirend". Aztán az egészet bevontam öntapadós fóliával, majd blue tack-kel rögzítettem a falra. A kis kártyák laminálva vannak, részben fényképesek, részben rajzosak.) 


Áron most épp egy elég hagyományos szöveges napirendet használ, ahol a kis szövegcsíkok szintén laminálva vannak. A részletességén még variálunk, most épp készültek olyan
lapok, ahol pl. a reggeli, fogmosás, öltözés együtt szerepel.

Korábban egy ilyen kézzel írott variációt is kipróbáltunk abban a reményben, hogy kevesebb energia, de egyáltaláán nem. És variálni, változtatni is nehezebb rajta. A füzet egyébként ugyanígy a falra volt fellógatva.
Aztán van még itt évkör is. Ez néhány hónapja készült, amikor Jákobék az oviban is az évszakokkal foglalkoztak, és már nagyon sok mindent tudott, de valahogy úgy éreztem, hogy mégsem áll össze a fejében a körforgás, az évszakok és a hónapok egymásutánisága. A képen is látható, hogy a hónapokat a nevükkel, az évszakokat viszont színekkel is jelöltem. Ezen kívül szerepelnek még rajta a főbb nemzeti, családi stb. ünnepek és természetei jelenségek (visszajönnek a madarak, lehullanak a levelek stb.) is. Egy körbeforgatható nyíl mutatja, hol tartunk épp (ezt jancsiszöggel rögzítettem). Nem vagyok vele túl elégedett, mert messziről nem látszik jól, lehet, hogy egyszer lesz egy szebb. De tény, hogy mikor Jákob meglátta és néhányszor körbeforgatva a nyilat elmondtuk, mi mi után következik, szemmel látható volt, hogy a dolog elérte célját :)


Eddigi tapasztalatunk azt mutatja, hogy a folyamatábrákat előbb-utóbb elkerülhetetlenül fölül kell vizsgálni, hogy megfeleljenek az aktuális igényeknek.
Ez történt a fogmosás folyamatábrával is. Áron már jó ideje használta, Jákobnak viszont egyelőre mi mossuk a fogát, így nem tartottam fontosnak, hogy rá szabjuk. Fellépett azonban az a probléma, hogy sehogy sem akarta engedni, hogy a fogkefét betegyük a szájába. Minden alkalommal hosszas alkudozás, néha harc volt, hogy nekiálljunk a fogmosásnak. Aztán onnan már ment minden simán. Kínlódtunk egy darabig, kipróbáltunk ezt-azt, de végül a folyamatábra átalakítása lett a megoldás: bekerült egy első kép, mely szerint "fogkefe a számba". Hihetetlen, de igaz, a dolog működött, onnantól hagyta :)
Még egy változást bevezettünk: egy 30 másodperces homokórát is bevontunk a "játékba", látszik is a kép alján. Ez Áronnak is segít, hogy egy-egy fázis megfelelő ideig tartson, Jákobot pedig kicsit lefoglalja, hogy mi addig nyugodtan moshassuk a fogát. Talán hamarosan már egyedül is megy majd :)

A korábban használt csak szöveges fürdésrendből is készült egy rajzos válozat Jákob kedvéért. Ez néhány hete van kitéve a kád mellé (egyszer változtattam is rajta), Jákob pedig nagyon motivált, és szinte teljesen egyedül fürdik a segítségével. (Vagyis egyedül, de a minőség hagy némi kívánnivalót maga után, úh. kicsit be szoktunk segíteni.) Nem tudom, mennyire látszik, de szerepelnek a testrészek, és az is, mikor kell tusfürdőt nyomni, kezét bevizezni, ill. lemosni magát.


Az öltözésrend is tipikusan egy változó valami, most is készülök már a nyári válozatra, de egyelőre ez van. Jákob mostanában nagyon igyekszik önálló lenni, amit szeretnénk kihasználni, itt viszont jó időbe telt, mire rájöttünk, hogy kell neki egy pötty, amit rakosgathat ahhoz, hogy tényleg önállóan tudja követni a folymatot. Így viszont ki is választja a következő ruhadarabot, csak abban kell segíteni, hogy megfelelő helyen bújjon be a pulcsiba, elöl legyen a ruha eleje, a zokni sarka a sarkára kerüljön stb. A kék pötty csak a fotó kedvéért került oldalra, egyébként nap közben a napocskán, éjszakaka pedig a hátoldalon lévő esti öltözésrenden, a holdacskán szokott várakozni.



Jóval korábban készült ez a játékválasztó. Nem egy szabályos forma, sőt változtatni sem lehet rajta a képeket, de nekünk nagyon bevált. Jákobbal előfordul, hogy nem találja a helyét, vagy napokig ugyanazzal az egy játékkal játsszik, ilyenkor segítenek megint a képek. A lap egyik oldalára olyan játékok képei kerültek, melyekkel egyedül is tud játszani, a másik oldalon felnőtt segítséget igénylő játékok találhatóak. Mikor épp tanácstalankodik, gyorsan előkapjuk, és többnyire működik is.


Ez pedig egy szabályos forma, amit a munkahelyemre készítettem egy bölcsis kisgyereknek. Azért kerek, hogy ne sugalljon sorrendet. Az alap itt külön van laminálva, a kis képek pedig cserélhetőek rajta. Lehet úgy is használni, hogy ha a játékidőben valamelyikkel már játszott, akkor azt lefordítjuk, és legközelebb már mást kell választania.


Utolsónak egy humoros vizuális megsegítés a WC-ben, ami szerintem bármelyik fiús családban jól jöhet. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése