2013. május 12., vasárnap

22 dolog, amivel akkor is segíthetsz egy autizmussal élőnek, ha nem ismered túl jól az autizmust

  1. Tedd átláthatóvá a környezetet, rakj rendet! – Sok autizmussal élőt zavar a rendetlenség, hiszen nehezen látnak globálisan, elvesznek a részletekben.
  2. Igyekezz a lehető legminimálisabbra csökkenteni a háttérzajt! – Az autizmussal élőkre általában jellemző, hogy bizonyos ingerekre túl érzékenyek, másokra pedig kevésbé, ez egyénenként változó. Ha valakit épp a zajok zavarnak, akkor az olyan számunkra szinte észrevehetetlen háttérzaj is fájdalmas lehet, mint a háztartási gépek, vagy a társasági élet zaja.
  3. Kerüld a hirtelen hangos zajokat is! – Ezek is ijesztőek lehetnek.
  4. Ha teheted, használj visszafogott illatokat magadon és a lakásodban is! – Sok kismamához hasonlóan őket is zavarhatja a parfümök, füstölők stb. illata.
  5. Kerüld a hirtelen mozdulatokat, széles gesztusokat, nagy mosolyokat és hangos szavakat! – Ezzel megrémítheted őket.
  6. Ha közeledni próbálsz hozzájuk, mindig hagyj elég időt, légy türelmes! – Mivel másképp dolgozzák fel az információkat, lehet, hogy több időre van szükségük, amíg válaszolnak, reagálnak.
  7. Ne simogass, ne érints meg egy autizmussal élőt, hacsak nem kéri kifejezetten, vagy nem ő közeledik! – Sokan nehezen viselik az érintést, még ha igyekeznek is nem mutatni.
  8. Segíts, hogy minél kevesebb legyen nekik az újdonság! – Az autizmussal élők az állandóságot szeretik, ez nyújtja nekik a biztonságot. Ezért nehéz nekik minden új helyzet, ember stb. Ha van erre mód, vendégségben is kaphat ugyanolyan ételt, evőeszközt stb., mint otthon.
  9. Vendégségben jól jöhet, ha tudsz mutatni egy csendes kis helyet, ahova elbújhat, ha elege lesz. – A már említett érzékelési problémák miatt könnyen előfordulhat, hogy az autista személy telítődik a sok új ingertől és már nem tud feldolgozni újakat, ami feszültté, ingerültté teheti. Ha van saját játéka, takarója, jó, ha ezeket is odakészítjük.
  10. Ha feszültnek, idegesnek, agresszívnak látsz egy autizmussal élőt, semmiképp ne menj oda, inkább igyekezz nyugodt környezetet biztosítani és bízd a megnyugtatást a családtagokra! Semmiképp ne próbáld simogatással, öleléssel, vagy rábeszéléssel, magyarázattal, kedves szavakkal megnyugtatni, mint tennéd ezt mással! – Ez csak olaj lehet a tűzre, hiszen egy stresszes helyzetben várod olyasmi megértését, ami nyugodt állapotban is nehéz.
  11. Ha furcsa viselkedést tapasztalsz, mindig gondolj arra, hogy az autizmussal élő talán szeretne valamit elmondani (pl. valami fáj, túl hangos, túl zavaros), csak nincsenek rá szavai. – A visítás, kiabálás, csapkodás mind-mind kommunikációs próbálkozások lehetnek.
  12. Ne lepődj meg, ha nem néz rád! – Ez sokuknak (de nem mindenkinek!) nagyon nehéz, de nem jelenti azt, hogy nem is figyelnek rád.
  13. Ha beszélgetni szeretnél egy autizmussal élővel, akit nem ismersz, először inkább csak szavakat használj egyszerű gesztusokkal kísérve! – Lehet, hogy ezt sem fogja érteni, hiszen épp a kommunikáció zavara az autizmussal élők egyik legfőbb problémája. Ha megfelelő választ kapsz, óvatosan még mindig bonyolíthatod a beszédet, de mindig tartsd észben, hogy az autizmussal élők gyakran jobban beszélnek, mint ahogy mások beszédét értik. Hosszú mondatokban elveszíthetik a fonalat.
  14. Ne használj átvitt értelmű kifejezéseket, közmondásokat és hasonlókat! – Még a jól beszélő autizmussal élők is szó szerint értik a beszédet, vagyis az „Olyan aranyos, meg kell enni!”, vagy a „Kiszúrja a szemed” típusú mondatoktól akár halálra is rémülhetnek.
  15. Használj egyszerű mimikát és testbeszédet, átvitt értelmű kifejezések helyett konkrétumokban beszélj! – Bár ezek az emberek közötti kommunikáció nagyon fontos elemei, az autizmussal élők általában nem értik. Ha azt mondod, hogy most nagyon örülsz, ő azt úgy is fogja érteni, még ha mérges, vagy szomorú arcot vágsz is közben, vagy hanglejtéseddel jelzed, hogy épp az ellenkezője igaz.
  16. Ha tudod, segítsd a kommunikációt képekkel, tárgyakkal, egyszerű gesztusokkal! – Az autizmussal élők képi gondolkodók, sokat segíthetsz, ha megmutatod, amiről beszélsz, pl. felé nyújtod a sütiket, amikkel kínálod, vagy rámutatsz a székre, ahova szeretnéd, hogy leüljön.
  17. Kezeld természetesen, ha valami udvariatlanságot mondanak! – Előfordulhat, hogy egy autista személy megjegyzést tesz a lenőtt hajadra, ruhádra, dezodorod illatára, de azt soha nem udvariatlanságból teszi. Egyszerűen nincs képe arról, hogy neked is érzelmeid vannak, és ez téged bánthat.
  18. Ha ajándékot adsz, olyasmit válassz, ami nem megy hamar tönkre, inkább valami egyszerűbb, de tartósabb dolgot válassz! – Mivel nagyon nehéz nekik minden változás, nehezen viselik, mikor az épp csak megszokott új játék/tárgy tönkremegy, és ki kell dobni.
  19. Ha ajándékot adsz, ne lepődj meg, ha nem úgy használja azt, ahogy szokásos! – Lehet, hogy a csomagolás jobban érdekli majd, vagy pörgeti, nézegeti, nyalogatja a tárgyat, de ha ez neki örömet okoz, akkor ajándékod elérte a célját.
  20. Ha vendégségbe hívsz egy autizmussal élőt, figyelmes dolog, ha megkérdezed őt, vagy a családját, szeretne-e előre egy-egy fotót a helyszínről, a vendéglátókról, vagy bármi másról. – Ez segíthet neki felkészülni és csökkenti a várható stresszt.
  21. Ha te vagy a vendéglátó, figyelmes dolog előre megkérdezni, mi az, amit szívesen eszik az illető. – Sokuknak vannak étkezési problémáik, és itt is igaz, hogy nagyon nehéz nekik a változás, tehát biztosan nem a vendégségben fognak új dolgokat megkóstolni. Azt sem fogják figyelembe venni, hogy a visszautasítással esetleg megbántanak másokat.
  22. Ha beszélgetést szeretnél kezdeményezni valakivel, akinek a gyerekéről most tudtad meg, hogy autista, érdeklődhetsz arról, hogyan vették észre, mikor és hol kaptak diagnózist, fognak-e valamilyen fejlesztésre járni, találtak-e már megfelelő óvodát, iskolát, vagy azt is megkérdezheted, te mivel tudsz segíteni, hogyan kell hozzá közeledned, mit kell kerülnöd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése