2013. május 16., csütörtök

Néhány színtanulós (tanítós) ötlet

Amikor a színeket szeretnénk megtanítani egy kisgyereknek, legtöbbször elég, ha a körülötte lévő tárgyakra rámutatva sokszor elmondjuk, hogy "ez piros", "ez kék" stb. Néha azonban ez kevésnek bizonyul, olyankor jönnek a következő játékok.
1. Első lépés, hogy a gyerek egyeztetni tudja a színeket. Kirakunk ugyanolyan valamikből azonos színű párokat és megkérjük, hogy párosítson. (Ha felmerül a színtévesztés gyanúja, akkor meg lehet próbálni 2-2 fehér, fekete és szürke kört festeni kártyákra és ezeket párosítani, így kiderülhet, hogy a feladatot érti-e. ) Egy ilyen saját készítésű játék látható itt, de először persze nem ilyen sok párral illik kezdeni:
 
 
Feladat lehet az is, hogy a piros valamiket a piros, a kék valamiket a kék tálba tegye, vagyis válogasson. Otthon simán megteszi ehhez két műanyag tálka, de én most mutatok egy korábban már szerepelt válógatáshoz való eszközt - itt már három rekesszel:
 
 
Aztán jönnek sorban az egyeztetős játékok, amikor az azonos színűeket kell így-úgy megtalálni. Eszköz választásban, készítésben csak a fantázia szab határt.
Itt csipeszeket kell egy azonos színűre festett kör megfelelő cikkeire illeszteni (hagyományos csipesszel jobban működik, csak azt a bölcsisek még nem tudják összenyomni):
 
 
Jégkrémet is készíthetünk a nagy nyári melegben, ez szerepjátszáshoz is jól jön. Az "ehető" része itt filcből készült, de lehet papír, vagy dekorgumi is, a pálcika meg valódi, viszont szerepelnek rajta a színek a párosításhoz.
 
 
A pálcika másik felén felirat van a már olvasni tudóknak, vagy tanulóknak.
 
 
Mi anno tartót is készítettünk neki, nagyon jól bírta a strapát.
 
 
Egy másik bölcsis játék amivel már nem csak az egyeztetést, hanem a színek név szerinti felismerését is tanuljuk: Amikor a gyerek egyedül kirakja a nagyobb lapra a kis elemeket (a sok fehér pötty blue tack, hogy ne csússzanak el a lapok), mindig mondom a színek nevét, aztán kirakás után egyenként visszakérem és elrakom őket: "Most kérem a zöldet!" stb.
 
 
 
Hasonlóan szoktunk játszani ezzel a párosítós játékkal is. Ennek az elemei barkácsboltból elhozható festék színkódos csíkokból (mi lehet annak a neve?) lettek kivágva. Nagyobbaknál memoriajátékhoz is alkalmas és könnyen újragyártható.
 
 
Nagyon szeretem a következő (szintén elég egyszerűen elkészíthető játékot): kiválogattam néhány színes kupakot, kerestem hozzájuk ugyanolyan színű paprírt, és abból köröket ragasztottam egy kartoncsíkra. A feladat szerintem elég egyértelmű :)
 
 
 
Aztán a sokféle hagyományos játékkal is lehet színeket egyeztetni: Lego, Tüsi, Babilon építő, fakockák, vagy itt éppen Pötyi:
 
 
 
 
 Természetesen mozgással is össze lehet hozni a színtanulást: "Dobd a piros babzsákot a piros kosárba!", vagy "Lépj a zöld ...-ről a sárga ...-re!"
 
 
Nem pont színtanuláshoz készültek ezek a "joghurt kuglik", de éppenséggel alap színekre is festhetőek.
 
 
És játék közben is és továbbra is mondjuk, mondjuk a színeket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése