2013. június 10., hétfő

Társasjátékok

Első ilyen típusú próbálkozásom az Autós társas volt.
 
 
Áron majdnem 5 éves volt, mikor úgy éreztem, épp eljött az ideje. Nézegettem a neten a társasjátékokat, de egyik drágább volt, mint a másik.
Aztán gondoltam egy nagyot, miszerint valami jót mi is tudnánk. Hosszan vívódtam azon, miből is készüljenek a mezők, hogy lehessen őket variálni. Először valami fém lap - mágnes megoldás járt az eszemben, aztán beugrott a filc. Kicsi filc lapokat ha egy nagyobb filc lapra teszünk, az nem csúszik el. Ráadásul könnyű elkészíteni, szép, volt is itthon... Mi kell még?
A bábuk kőből készültek, akril festékkel festettem rá a mintát: természetesen autókat. És ha már ez lett a téma, bizonyos mezőkre közlekedési táblákat vasaltunk (pólóra vasalható fóliával). A Stop táblánál meg kell állni, egyszer kimaradsz a dobásból. A főútvonalon gyorsan haladsz, 2-t előre léphetsz. A zsákutcából vissza kell tolatnod, 1-t hátralépsz. Az autópályán pedig nagyon gyorsan haladhatsz, újra dobhatsz. És persze vannak a színes, utasítás nélküli mezők. Dobókocka... Igazán nem bonyolultak a szabályok, ugye?
 
Technikai részletek, avagy a vasalás tanulságai: Nem értem, miért, de azok a részek, amelyek fehérek, vagyis nincs rajtuk festék a nyomtatóból, odaragadnak a filchez, vagyis nagyon alaposan körbe kellett vágni mindent. Még jó, hogy a közlekedési tábláknak viszonylag egyszerű a fazonja. ;) Én különben másfél percig vasaltam egy-egy mintát, 3-as fokozatú, de nem teljesen forró vasalóval hosszas kísérletezés után. De ez gondolom fóliától, ayagtól stb. függ. Mindenesetre jó sok selejtet gyártottam, aki hasonlóba fog, az ezzel számoljon.
A kis darabokat egy külön dobozba tettük, aztán az egészet egy nagyba. Ez utóbbinak mondjuk nem lett túl profi a kinézete (ld. fent), mivel utolsó nap készült el a doboz, és már se időm, se energiám nem volt többre.
Most mutatom a képeket, aztán folytatom:
 
 
 
 
Itt egy olyan pályát láthattatok összerakva, ami a lehető legegyszerűbb, legrövidebb. Hárman kb. 10 perc alatt játszottunk le egy kört. Ebben nem volt benne minden mező, mint ahogy a következő képen is látszik. :) Ha a teljes pályát összerakjuk, az kicsit hosszabb, de ketten pl. azt is lejátszottuk 10 perc alatt, úgyhogy hosszú figyelmi terjedelem nem szükséges hozzá. 
Egyik előnye, hogy lehet utólag is variálni, akár útelágazást is építeni bele. Másik, hogy a pálya mindig más, mikor hogy sikerül összerakni.
 
Másodjára Jákob 4. születésnapja apropóján vágtam hasonlóba a fejszémet (ollómat). Intézd el! társas.
Adottak voltak a bábuk, ezeket a Fakopáncsnál vettem. Szépek, színesek, kedvesek, állatosak. Aztán kitaláltam az alapkoncepciót: az állatoknak különböző ügyeket kelljen elintézniük, siessenek egyik helyről a másikra, mint mi szoktunk. :) Az nyer, aki leghamarabb végez. És biztos voltam benne, hogy akarok bele zebrát is, ahol kockadobással kell eldönteni, hogy piros-e a lámpa, vagy szabad az út. A legnagyobb fejtörést szokás szerint a játéktábla okozta: festeni akartam akrilfestékkel, de mire? Felmerült valami parafa alap, tányéralátét, fa lap, karton stb, de végül újra a kötséghatékony és helytakarékos megoldás mellett döntöttem: legyen megint filc!
A játéktábla festését krumplinyomdával végeztem, ami igen élvezetes, és szerintem látványos is az eredmény. Színhelyes fényképet sajnos nem tudtam csinálni, de talán a második hasonlít valamelyest. Az életben igazán jó sikerültek a színek. Hangulatos macskaköves utcák, színes épületek... Ez az alap:
 
 
Itt pedig már játék közben. A különböző helyszínekhez laminált kártyák vannak, ezek játékonként máshová kerülnek. A játék elején mindenki kap egy listát (l. a képen elöl: Posta, orvosi rendelő, cipőbolt), ezen követheti, hova kell neki mennie. Az nyer, aki először ér haza. Háttérben a játék doboza, ami egy chipses dobozból készült, a játéktábla összetekerve kerül bele.
 
 
Hátha valaki készítene ilyet, a helyszínek nálunk: Auchan, Tesco, patika, orvosi rendelő, Obi, Shell, cipőbolt (Salus), Posta. Lehetne még IKEA is, sajnálom, hogy az kimaradt.
 
Végül egy nem egészen társasjáték, de közös családi elfoglaltsághoz alkalmas, szerintem nem szorul magyarázatra. Ezt a fiúkkal készítettük Apának ajándéba. Azt hiszem, nem szorul magyarázatra :)
 
 
Most valami olyasmin gondolkodom, amit az autóban lehet játszani a nyári utazások alatt. Van valakinek ötlete?

2 megjegyzés:

  1. Szia! Jók ezek a társasok!
    Nekem van egy ötletem utazáshoz, bár nem társas. (lehet, hogy ismered már) I Spy Bag névre keress rá, szerintem nagyon jó játék lehet! Én is készítettem egyet a kisfiamnak. Igaz, hogy nem játszik még vele, de majd később biztosan fog:) Ezt is lehet filcből is csinálni,így nem kell beszegni, én pl. egy évekkel ezelőtt vásárolt vastag filc-szerű felmosó anyagot használtam. (már akkor valamilyen kreatív célra vettem, most jött el az ideje, hogy felhasználjam). Rizst töltöttem bele, a kis ablak pedig egy olyan "táskából" van, amibe régen takaró, vagy ágynemű volt csomagolva. Remélem érthetően fogalmaztam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, láttam már ilyet, palackból csináltam is hasonlót, csak azt hittem, ehhez már túl nagyok a fiúk. De most, hogy így elgondolkodom... És csinálhatnék két egyformát, akkor már társas ;) Köszi!

      Törlés