2013. június 12., szerda

Strukturált, zárt végű feladatok

A címben jelzett feladatok nagyon jól beválnak autizmusban, de persze - szokás szerint - hasznosak lehetnek azon kívül is. Onnan lehet őket felismerni, hogy
  • Mindig lehet tudni, hogy a feladat mikor megoldott, mikor van kész. Vagyis előre lehet tudni, hogy pontosan mit kell csinálni és meddig/hányszor. Ezt jelenti a zárt vég. (Pl. bedobni az összes elemet valahova.)
  • Kevés szóval, vagy inkább szó nélkül (megmutatás belefér) megérthető, hogy mit is kell csinálni.
  • Praktikus, ha nem lehet "visszacsinálni", vagy rosszul csinálni, de ez nem mindig megoldható, és nem is mindenkinél szükséges.
  • Autizmusban az sem baj, ha nincsenek olyan felesleges ingerek, amik elvonhatják a gyerek figyelmét (színek, díszítés, csillogás stb.)
Szóval nem olyan bonyolult, rá lehet érezni. Én legtöbbször cipősdobozt meg tojásos dobozt használok hozzá és más háztartási hulladékokat.
Szerepelt ám már sok ilyen, korábban összegyűjtöttem a formabedobókat itt, a válogatós, egyeztetős játékokat itt, ezek többsége megfelel a fenti kritériumnak. De mutatom a legfrissebbeket is.
 
Az első gyakorltilag egy persely, ami vitaminos dobozból készült. A doboz oda van ragasztva a tálhoz, kiküszöbölve egy hibalehetőséget. A korongokat itt vettem nagy tételben fillérekért :)
 
 
Ugyanennek variációja, amikor egy palackba vizet töltünk (a kupakra rést vágunk) és akkor a szép színes korongok lassan ide-oda lengve hullanak alá.
 
 
A gyöngyfűzést megelőző fázis (ha a Montessori toronnyal már boldogul egy gyerek), hogy hurkapálcikára fel tudja fűzni a nagy szemű gyöngyöket. Itt a vitaminos dobozba gyurmát tettem, hogy nehezebb is legyen és a hurkapálcika is stabilabban álljon. A feladat szerintem jól látszik.
 
 
És akkor egy tojásosdobozos is: a fagyispálcikákat ki kell húzgálni, majd a jobb oldali dobozba dobni. (A doboz mondjuk lehetne feliratmentes itt is, az előzőnél is. *pirul*)
 
 
Duplo toronyépítés tanító játék: a kék kocka cellux-szal, a tál pillanatragasztóval van rögzítve.
 
 
 
 
És végül egy nagy kedvencem, ami korábban már szerepelt és sajnos nincs is már meg, de alkalomadtán újra elkészítem (spatula, tojásos doboz, karton). Lehet betenni (ültetni), vagy kivenni a virágokat.
 
 
 
Egy csomó más hasonló és még jobb ötletet lehet taláni a ShoeboxTasks.com-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése