2013. június 13., csütörtök

Szeretem játékok


 

Amikor játékot veszek a fiúknak (persze nem csak fejlesztő játékaink vannak), a következőket részesítem előnyben:
  • mozgásos, pl. egyensúlyfejlesztő játékok, mert a mozgás fejlődése minden másnak (beszéd, értelem...) az alapja, ráadásul az egészséges életmódra nevelést is időben el kell kezdeni.
  • finommanipuláció fejlesztő játékok, mert szükségünk van rá, ráadásul ezek a finommanipuláción kívül a figyelmet és a kitartást is javítják
  • többfunkciós, kreatívan használható játékok
  • egyedül játszható játékok, mert így egyrészt többet tudnak vele játszani, kompetensebbnek élhetik meg magukat, nekem pedig több szabad(?)időm marad
  • legyen igényes, tartós a kivitele, ezzel egyrészt az esztétikai nevelésnek adunk egy esélyt, másrészt megkímélem őket attól a (nem kis) stressztől, amikor meg kell válni az ócska (igaz, olcsó) daraboktól
Most a teljesség igényének teljes mellőzésével mutatok néhány szeretem játékot, hátha valaki ötletet merít belőle névnaphoz, szülinaphoz. (A játékok nevére kattintva elérhető a beszerzési forrás, de sok biztos kapható máshol is.)

Hinta: Minden gyereknek kell! Nekem ez a csepp alakú azért különösen szeretnivaló, mert már az újszülőttet is bele lehet fektetni (ami igen jó neki), később pedig beleülve és kívülről rákapaszkodva is használható. Mivel a felfüggesztése gyakorlatilag egy pontos, a hinta nem csak előre-hátra mozgást végez, hanem imbolyog, amit az idegrendszer különösen "szeret".
 
EKORRE Függőszék felfújható betéttel IKEA A hinta fejleszti az egyensúlyérzéket. Hozzájárul a jó közérzethez és a pihenéshez is.
 
Függőágy Ezt is azért szeretem, mert fekve, ülve, mászkálva, keresztbe, vagy hosszában is használható, ráadásul mivel egy felnőtt mellé egy-két gyerek is belefér (legalábbis a miénkbe :)), igazi közösségi hely, énekléshez, olvasáshoz, intim beszélgetésekhez nem kell jobb. Nagyon vágyom egy második darabra, hogy ne csak a kertben, hanem a lakásban is legyen. Kinőhetetlen és strapabíró.
 
 


Bilibo: Ez egy nagyon kreatív játék a még megfizethető kategóriában.Lehet beleülni, hintázni, forogni, de tálnak, bölcsőnek, alagútnak, garázsnak is megteszi. Mi sosem vizeztünk vele, de állítólag azt is lehet.

Moluk Bilibo készségfejlesztő játék zöld

Huple: Ha pedig nagyon gazdag lennék, ilyet vettem volna a gyerekeimnek. Szintén használható már csecsemő kortól, de még iskolásoknak is jó. Lehet benne feküdni, ülni, állni, forogni, billegni, egymást billegtetni, állva labdázni, megfordítva ráállni... Állítólag a vizen is fennmarad.

Gyerek méretű torony építő: Egész pici, de már felfelé törekvő gyerekeknek már simán vennék ilyen építőt. Eleinte persze anya és apa rakják egymásra, meg egymás mellé, később egyet-kettőt-többet már a csemete is. Sokféle kapható, ezzel a fajtával nemrég találkoztam egy barátnőm kislányánál és azért tetszett meg, mert nem csak tornyot, hanem utcát (lépcsőt) is lehet belőle építeni. Elpakolásnál pedig egymásba illeszteni. A képekről pedig beszélgetni. Igaz, hogy kartonból van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy mégis elég strapabíró játék.

Képes torony autóval
Poharas építő: Hasonló az előzőhöz, csak kisebb, kevesebb darabból áll, viszont később remekül használható játékkonyhában, homokozóban, medencében, fürdőkádban. (Ennek az ikeás változatnak a legtöbb darabja lyukacsos alul.)
 
MULA Építő poharak IKEA Tartós műanyag, vízzel könnyen tisztítható.
 
 
Fa vonat: Nálunk időről időre előkerülő kedvenc, amit jópár éve gyűrünk. Ha most újrakezdeném, ikeásat vennék kezdőcsomagnak, mert olcsó, de a legjobb, hogy az egyes márkák kompatibilisek egymással. És nagyon sokféle kiegészítő van hozzá (nekünk sorompónk van, függőhídunk, alagútunk, fordítókorongunk, végállomásunk, megállónk stb.). Remekül fejleszti a térlátást és kisebb korban még finommanipulációs kihívás is van az építésben és a használatban. A vonat tolása előkészíti a vonalvezetést, vagyis az írást. 
LILLABO Vonatkészlet, 20 db IKEA Több sínpályából is összeépíthető. Egy pálya hossza max.  300 cm. Más vonatrendszerekkel is összekapcsolható.
Képes lottó: Én nem csak 3 éves kortól ajánlanám, szótanuláshoz remek. Először simán lehet egy felnőtt-egy gyerek felállásban játszani úgy, hogy a felnőtt ad egy képet (vagy a gyerek húz pl. egy zsákból), megnevezi, majd a helyére teszi. Aztán ha mind megvan, a felnőtt egyenként visszakéri. ("Kérem a ...-t!" vagy "Kérem azt, amelyik....")
 
Simba - Noris - Óvodás játékok-Képes-lottó - 8981806
 
LÜK: Ez a játék valahol a játékverseny élén helyezkedik el nálam. Aki nem ismeri: van a képen látható eszköz, vagyis keret (kb. kisebb ovisoknak, a nagyobbaknak szóló változat pedig kisiskolásoknak), amihez sok-sok füzet kapható. A füzetekben különböző feladványok vannak, amelyeket úgy kell megoldani, hogy a kinyitott füzetet a keret alá tesszül és a kis lapokat a feladat szerint áthelyezzük. Elmondani bonyolult, de valójában egyszerű, nagyon vizuális, autizmus barát és (szinte) instrukcók nélkül is jól játszható egyedül, vagy közösen is. Egyszerűen zseniális! (És a füzetek is jók - majdnem mind.) Miért nem én találtam ki?
 
LDI-002 BAMBINO LÜK Keret
 
Csodaház és csodatábla: Ez egy (vagyis két összetartozó, de külön is használható) nagyon egyszerű játék, aminek nincs egyetlen játékszabálya, hanem rengeteg variációban lehet benne képeket rendezni sorba, csoportba szín, anyag, évszak, kezdőbetű, szótagszám és mindenféle egyéb tulajdonság mentén. Sok és tartós kis kép van benne és dobozonként egy-egy tábla. Tehát elsősorban csoportosításhoz, al- és főfogalmak tanulásához, hangokra, szótagokra bontáshoz ajánlanám és csak olyanoknak, akik kellő kreativitással tudják a saját gyerekük igényeire szabni. (Vagyis annak nem, aki inkább a konkrét játékszabályt szereti, bár ilyenek is vannak benne. :))
 
Csodaház
Cikkszám: 3196

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése