2013. november 3., vasárnap

Tökös napok

Jákob ovijában a héten a tökkel foglalkoztak, mivel azonban mi az iskolai őszi szünet miatt "lógtunk", úgy gondoltam, legyen itthon is valami hasonló. Mivel a hét elején nagyszülőztek a fiúk, a hét második felében jelöltünk ki négy tökös napot. (Ha nagyon intenzívre vesszük, akár kettőbe is belefért volna, de azért mást is csináltunk, ide-oda mentünk közben :)) Persze jeleztük is a hetirendben.


Aztán azon kívül, hogy vettünk és kézbe vettünk többféle tököt, hogy tökös ételeket ettünk (tökfőzelék, sütőtök, sütőtökös süti és hokkaidó tökből készült leves fért bele pirított tökmaggal) készítettünk néhány dolgot a témában. Először is egy tökös füzetet. Ehhez kivágtunk egyforma köröket színes papírból, ezeket összefogva kilyukasztottuk, majd összekötöttük zöld zsinórral. Utóbbi lett a tökünk szára. Az elő- és a hátlap keményebb narancssárga papírból készült. A könyv elejére tök arcot ragasztottunk, a hátuljára ki-ki a maga módján felírta, hogy tök.



A könyv belsejébe sok-sok (11) tökfajta képe került. Áron párosította is a tökök képét a szöveggel, ami nem is olyan egyszerű, mert volt olyan tök is, amivel még én sem találkoztam eddig soha.




Aztán megnéztük azt is, hogyan lesz az elvetett magból tök. Sorba rendeztünk, ragasztottunk, színeztünk.


A tök részeit többször is megnéztük élőben az ebédhez felvágott tökökön, aztán persze dokumentáltuk is. :)


Jákob füzetébe érdekességként hatalmas (és másik oldalakon kevésbé hatalmas) tökökről is kerültek képek, ő nagyon élvezte a vágást és a ragasztást. Áron szerint ez nem elég tudományos. 


Jákob füzetébe egy kis logopédiát csempésztünk még...


Áronnál pedig maradtunk a "tananyag" vonalon.


A füzeten kívül volt persze meseolvasás is. (Ha úgy tetszik, Áronnak olvasás gyakorlás - nem mintha rászorulna.)


És nem maradhatott el a tökmaggal való ismerkedés sem: feltörtük, megkóstoltuk, Jákobbal számoltunk vele, azt pedig ő maga találta ki, hogy készítsünk betűket is.


Természetesen nem maradt el a tökfaragás sem, ami nekem nem épp kedvencem, mert pár évvel ezelőtt, mikor először csináltuk, megdöbbenve tapasztaltam, milyen hamar megpenészedik és tönkremegy. Most legalább készültem rá. Jákobbal süteményformát és kalapácsot használva lyuggattunk egy tökhintót.


Áron kést használt és megint a "hagyományos" vonalon maradt.


Sablonfestéssel és szabadon is festettünk tököket (Jákob narancssárga lapokat szivaccsal), ezt nagyon élvezték a fiúk, és ez legalább egy ideig még díszíti majd a lakásunkat. (Nem, az ott nem tök lekvár! :))








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése