2013. október 9., szerda

Közgyógyellátás

Köszönöm, mindenkinek a tanácsokat, ma sikerült elintéznem a közgyógyellátást mindkét gyereknek, és jelentem, egyáltalán nem nehéz, sőt! És a 2x6000 Ft/év, az mégiscsak 2x6000 Ft/év!
Akinek segítség, leírom, mit kell tenni pontosan:


  1. Ha a gyerek szed valami állandó gyógyszert, vagy van valami állandó segédeszköze, arról a háziorvostól igazolást kell kérni (lezárt, lepecsételt borítékban). ha ilyen nincs, akkor ez a kör kihagyható!
  2. Fogni kell a fenti igazolást (ha van), a MÁK-os igazolást az emelt összegű családi pótlékról (mindegy mikori, csak érvényes legyen), a szülő és a gyerek iratait (személyi, lakcímkártya, TAJ kártya) és elballagni a járási hivatalba. (Én az Önkormányzatot hívtam fel, hogy hova menjek, lehet, hogy ez településenként változik, nem tudom. Nyilván érdemes telefonon megkérdezni a hivatali időt is, nálunk gyakorlatilag mindig ott vannak munkaidőben.)
  3. Nekem maximum 10 perc volt az ügyintézés, semmi sor, vagy ilyesmi: adnak (gyerekenként) egy formanyomtatványt, amin az ember ikszeli, töltögeti, amit kell. Ha nincs gyógyszere a gyereknek, sem anyagi helyzetre való méltányosságot nem kérünk (vagyis alanyi jogon, a magasabb összegű családi pótlékra hivatkozva igényeljük a közgyógyellátást), akkor azt két évre adják. (Aztán kell újra kérni.) Ennek az összege most 6000 Ft, de elvileg évente változhat.
  4. Állítólag hamarosan kapok majd postán egy (két) határozatot, majd a kártyákat, amivel a patikában bármit (akár orrsprét, C vitamint!) vehetek a keret erejéig. Jó, nem?
Valakinek más tudása, tapasztalata? Megköszönném!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése