2013. október 18., péntek

A nagy iskolakeresés 3. rész

Szépen csordogálnak az események, íme:

  • Abban a suliban, ahol megpróbálom ezt az integrációs osztály-alapítást, azóta is töretlen a befogadókedv, de vannak "kifogások" is, elvileg tudunk majd beszélni az ottani tankerületi igazgatóval. Nekem kicsit lassan halad, zavar, hogy semmi konkrét válasz, ígéret nincs. Hogy mit nem akarok??? Azért a remény itt él és még időben vagyunk!
  • Megkerestem egy vidéki (nem túl messzi) magán (alapítványi?) Waldorf iskolát is, amiről az a hír járja, hogy kifejezetten autizmus-barát. Egyetlen pozitív tapasztalatom, hogy gyorsan kaptam választ, ami azonban benne volt..! (És nem is túl baráti stílusban, amit mondjuk nem értek.) Ők 2 évre előre tele vannak, tehát csak várólistára tudnak felvenni, ha valaki esetleg visszamondja, de jó ha tudom, hogy csak olyan gyereket fogadnak, akit a szülei folyamatos orvosi és dietetikusi ellenőrzés mellett diétáztatnak. Ja, és nem használnak PECS-et (gondolom, más fajta vizuális támogatást sem). Szóval ez nem a mi helyünk.
  • Elmentem a körzetes suliba is, ahol a következő a helyzet: van speciális tagozat, de csak olyan gyerekeknek, akiknek értelmi sérülésük is van. Még külön auti osztály is, állítólag hozzáértő pedagógussal (vele nem beszéltem) és 12(!) fővel. De ez ugye csak  IQ70 alatt - sokan azt csinálják, hogy átminősíttetik a gyereket, én nem szeretném. Ugyanitt létezik integráció is (jelenleg 2 fő autizmussal a 700 diákból - mármint papírral ;)), de az csak olyan "bedobjuk a mély vízbe és vagy úszik, vagy elmerül" típusú, vagyis 25 fős osztályok, osztályonként akár 4-5 eltérő diagnózisú SNI-s gyerek, semmi szakértelem, semmi támogatás, maximum heti pár alkalom egyéni fejlesztés, ha sikerül. (Meséltek egy hallássérült fiút, aki nyolcadikos most és talán jövő héttől életében először kap majd fejlesztést, mert mostanra sikerült találni szurdopedagógust!) Köszönjük!!!
Javasolták, hogy keressem meg a helyi tankerületi igazgatót, úgyhogy ez a következő lépés. Meg a neten nézelődés, mert ezzel az első körös ötleteim el is fogytak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése