2013. augusztus 29., csütörtök

IPad az oktatásban

A minap álmodoztam kicsit, írtam is egy hosszú bejegyzést álmaim iskolájáról, de végül úgy ítéltem, ez másnak talán kevéssé érdekes. :) Meg aztán iskolakeresés ügyben amúgy is tervezek még írni a napokban, mert nálunk most ez lesz aktuális. Van viszont egy gondolat, amit nem tudok kiverni a fejemből, így muszáj megosztanom.
Jákob fiamra közeledvén az iskolához igencsak ráférne egy kis írás előkészítés, hogy jobban menjen majd. Lesz is ilyesmi az oviban, de eddigi tapasztalataim alapján nem bízom benne, hogy az túl hatékony lenne, az itthoni fejlesztésekre viszont nehezen szánom rá magam, mégiscsak az anyukája vagyok. Nehéz dolog ám ez, hogy sokszor látom, hogy mi kéne nekik, ötletem is van, meg is tudnám csinálni, de nem velük. Tanítani egy gyereket és az anyukájának lenni annyira más megközelítés, örülnék, ha az előbbit valaki teljesen átvállalná, de ez egyelőre csak álom. Na mindegy, nem is erről akartam most írni! Hanem arról, hogy találtam egy klassz áthidaló megoldást, ami ráadásul motiváló is: Angolul már elérhetőek olyan szoftverek, amik pl. a betűk írását tanítják. (Magyarul sajnos még nem találtam semmi hasonlót.) A dolog nagyon egyszerű: a képernyőn megjelenik a betű és néhány figura, amik mutatják, merre kell vezetni a vonalat. A gyerek pedig a mutatóujjával szépen átírja. És az iPad-en írni nagyon klassz dolog! És a végén persze van dicséret, hibázni pedig szinte lehetetlen, amolyan kudarc nélküli tanulás ez. 
Szóval letöltöttünk egy ilyet teljesen ingyen, és nagyon örülünk neki. (Mondjuk csak a nyomtatott nagy betűket és a síkidomokoat használjuk belőle, mert a kis betűk és a számok írása itthon eltér az angolszász országokban megszokottól!) Íme a link, hátha más is kedvet kap.

iPhone Screenshot 2

Persze továbbra sem gondolom, hogy sok-sok nagymozgás és egyebek nélkül érne bármit is az egész iPad-ezés, de csinálunk azért mást is, és ez csak egy dolog a sokból ;)
Most azt gondolom, keresni fogok más okosító, ügyesítő alkalmazásokat is, mert ez olyasmi, amihez nem kellek én, "valaki" mégis ellenőrzi, mit csinál a gyerek. És a feladat önmagában is motiváló, nincs szükség külső jutalmakra.
És még egy költő kérdés: Vajon mikor jön el az idő, hogy profin kidolgozott szoftverekkel az iskolában is saját maguk a maguk ütemében haladnak majd a gyerekek? Olyan sokféle tananyagot el lehetne készíteni így, és sokkal-sokkal hatékonyabbá és motiválóbbá tenné az oktatást. Nekem tetszene.

14 megjegyzés:

  1. "Olyan sokféle tananyagot el lehetne készíteni így, és sokkal-sokkal hatékonyabbá és motiválóbbá tenné az oktatást. Nekem tetszene."
    Nekem is nagyon tetszene... Sőt, tetszik is, hiszen
    immár 11 éve számítógépes oktatóprogramokkal, interaktív táblai alkalmazásokkal fejlesztem a rám bízott gyermekeket, közöttük autizmussal élőket is.
    Valóban még nem természetszerű, és valóban nem megy akadály nélkül, de a fenti bejegyzés utolsó gondolata inspirált mindig arra, hogy egyre több fejlesztőprogramot, internetes alkalmazást megismerve tegyem élményszerűvé, hatékonnyá foglalkozásaimat.
    Szeverényi Irma,utazó gyógypedagógus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irma! De jó hallani, hogy ilyen is van! Tud esetleg ajánlani programokat?

      Törlés
  2. Igen,nagyon szívesen, csak annyi a kérdésem, hogy hány éves gyermekről van szó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a blogot sokféle gyerek szülei, tanárai olvassák és azok sem egyformák kor szerint, szóval bármi jöhet:) Az enyémek egyébként 5 és 7 évesek.

      Törlés
  3. Kedves Orsi!
    Először is elküldenék Neked egy kis filmecskét, amiben bemutatom, hogy egy Asperger szindrómás kisfiúval milyen program szerint haladtunk a fejlesztéseink során: http://youtu.be/mC7_8qjq-Z4
    A film elején az egyszervolt.hu oldalán, a Játékok menü Babajáték szerepel, a továbbiakban pedig a Mozaik Kiadó által működtetett Mozaweb feladatai szerint haladtunk. Ide a szülők is egyszerűen beregisztrálhatnak, és kedvük szerint válogathatnak a különféle játékos, interaktív feladatokból. Csodálatos lehetőség, ha ezeket a fejlesztő, oktatóprogramokat interaktív táblán végezzük a gyermekekkel, csak még sajnos korlátozottak a lehetőségeink hozzá.
    A következő kis bemutatóban is egy Asperges szindrómás kisfiúval történik fejlesztő foglalkozás. Itt az egyszervolt.hu oldalán található Traff játékot alkalmaztam: http://youtu.be/6Ze1IE3Zt4g
    De CD-én megjelenő jó kis sorozat a Mano fejlesztőprogram is:http://www.profi-media.com/kateg-3-1-mano-oktatoprogramok.html
    Sorolhatnám tovább, de talán most egyszerre ennyi is elég.
    A lényeg: tapasztalataim szerint az autizmussal élő gyermekek többségét igen motiválja a számítógép. Ezt kiválóan lehet hasznosítani ezekkel a programokkal.
    Szeretettel küldöm, remélem, tudtam kicsit segíteni: Irma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezeket majdnem mind ismerem. :D A mozaikosokat megnézem majd, köszi!

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Orsolya, Irma!

    Tisztelettel köszöntelek Irma, figyelemmel kísérem a munkásságodat, a videót is láttam már korábban. A net félelmetesen gyorsan osztja meg az információkat. :)
    Azért reagálok én is, mert úgy értelmezem, hogy Ipad a fő téma. Magam is kb. 10 éve használok PC-t a fejlesztő foglalkozásokon, Ipadot kb. egy éve.
    Pc-re 8 éves kortól a komplex fejlesztő játékokat ajánlanám pl. Puzzler Brain Games, Play Brainville, Play Brain Challenge, Brainiversity 2, Play The Amazing Brain Train, Dr Kawashima stb. Ezek több területet is megcélzó, hatékony programok, a gyerekek imádják, és főképpen jól szolgálják pedagógiai céljaimat.
    Konkrétan reagálva a bejegyzésre, létezik a magyar írásmódnak megfelelő program Ipadra: "Írni tanulok" a neve. Sajnos kicsit "magyar cipőben" jár, optimalizálni kellene, mert Ipad 2-n lassú, Ipad Airen rendben van. Iphone-ra nem tudom. Finommotorika fejlesztésre még szintén nagyon jók a labirintus programok szintén Ipadra, mivel magával az eszközzel együtt mozgatja a gyermek a golyókat, amit ugye asztali PC-vel nehéz lenne. :)
    (Labirinth 2, Plunk, amit ajánlanék, de rengeteg van.)
    Ipadra óvodás korúaknak a Tiny Hands programjait ajánlanám, iskolásoknak pl. a FitBrains programok nagyon jók.
    Megjegyzem, hogy az otthoni használat módszertana azért más, mivel a gyermeknek adott esetben nincs felnőtt "tutora". A gép mellett is kell a gyermeket irányítgatni, a programokat optimálisan felajánlani, és a jó pillanatban leállni, különben besokall, és nem érjük el azt a célt, amit szeretnénk. Tapasztalatból mondom, jár hozzám olyan elsős, aki otthon Ipadot használ, de persze nem azokat a programokat, amire szüksége lenne. Szóval otthon azért óvatosan! :)
    További jó munkát!

    Gellai Illés
    gyógypedagógus
    fejlesztő tanár

    VálaszTörlés
  7. Most megnéztem, az "Írni tanulok" programot optimalizálták, már szépen megy Ipad 2-n is. Mondjuk nem ellenőriz, mint a hasonló külföldi programok, csak át kell írni az árnyékolt betűket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Illés!

      Nagyon köszönöm a sok ötletet, alig várom, hogy legyen egy kis időm megnézni őket! (Meg egyeztetni a férjemmel, akinek van IPad-je :)) És vigyázunk itthon, örülök, hogy mondja, szerintem is nagyon fontos, hogy mit, hogyan és meddig.
      (Te és Irma most durván erősítitek azt a fantáziámat, hogy mindenkinek gyereknek gyógypedagógus kéne :))

      Törlés
  8. Kedves Orsolya!

    Indítottam a Youtube-on egy csatornát, ahol ismertetem az általam tableten (Ipad & Android) használt fejlesztő játékokat. Ajánlom figyelmébe! Sok jót! :)

    https://www.youtube.com/watch?v=SwXievsuLVY&list=PLxUoxPOg48bcKaVCcPtiOzJPNquHgGcqe

    VálaszTörlés