2014. augusztus 5., kedd

Házimunka

Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekeket időben rászoktassuk a házimunkára, bár nem vagyok ebben túl ügyes. Van néhány dolog, ami a "gyerekmunka" feladatkörbe tartozik nálunk (összegyűrt palackok bezacskózása, megszámolása, zokni párosítás stb.), de egyrészt szeretném bővíteni a repertoárt, másrészt rendszeresebbé és önállóbbá tenni ezeket a tevékenységeket. Ja, és természetesen valami rendszerrel megtámogatni.
Ehhez készültek első körben ezek a (rég tervezett) hűtőmágnesek: sima fehér körök (ikeás, nagyon klassz, jó nagyok), amikre alkoholos filccel írtam és rajzoltam fel egy-egy házimunkát. Csak az nem tiszta még, hogyan fogjuk használni. Most egyelőre a hűtő alsó részére teszem, ami arra vár, hogy valaki még aznap megcsinálja, az ügyes gyerek pedig rendrakós matricát kaphat érte a naptárába, de valahogy ez így még nem az igazi.
Egyelőre a következő feladatok láthatóak a képen:
szemétkivitel, palackok összerakása, teregetés/ ruhaleszedés, hörcsögtakarítás, ceruzahegyezés, zoknipárosítás, ablakmosás, felmosás, rendrakás (játékok elpakolása).


Egy barátnőméknél az a szimpatikus rend (talán nem bánja, ha leírom, annyira tetszik), hogy az elvégzendő munkákat virágos post it-re írva kiteszi a hűtőre, a gyerekek lecsaphatnak rá, majd ha x darab elvégzett feladatot összegyűjtöttek, kérhetnek extra gombóc fagyit. És állítólag pont jól sikerült elcsípni a dolgot, mert a gyerekek dolgoznak vadul (ha jól emlékszem, 10 dolgot kell megcsinálni egy fagyiért? - és mégis.)

Szóval én is szeretnék valami pontgyűjtőset, csak még nincs meg a fejemben AZ ÖTLET. :)

UPDATE: A rendszer végül úgy működik, hogy aki elvégzi az adott munkát, az egy pipálós táblázatba (természetesen mindenkinek külön van) kap érte 1-2-3 pipát. Azt, hogy melyik munka mennyit ér, a hűtőmágneseken jelöltük, tehát nem kell mindig újra kitalálni, előre tudható stb. Ha valakinek összegyűlik 15 pipája (ennyi hely van egy táblázaton), az valamilyen hétvégi programot választhat. A választáshoz van egy kis füzetünk is a lehetőségekkel (pl. állatkert, kisavasútazás, múzeum, játszóház, sportesemény, stb,) de mostanában már maguktól is jókat találnak ki. Sokszor nem tudjuk azonnal beváltani, megvalósítani a programot, ilyenkor a betelt pontgyűjtő addig várakozik, míg sor kerül rá, a gyerek pedig kap másikat és újra indulhat a gyűjtés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése