2014. augusztus 29., péntek

Iskolába készülős könyveink

Sok helyen lehet hasonló összeállítást olvasni, meg aztán elég késő is van már, de az utolsó könyv az, ami most annyira a szívembe lopta magát, hogy muszáj írnom róla.

Tehát a saját készítésű könyvön kívül idén ezekkel a könyvekkel készülünk az iskolára: 

Bori iskolába megy (van a sorozatnak óvodás része is):

Bár nem hazai környezet, mégis nagyon hasonlít a mi iskolánkra. Készülődés az iskolára, felszerelések, beiratkozás, az első nap a témák. Szeretjük Borit, ezt már írtam is.

Iskolások kézikönyve

Hazai könyv, hazai viszonyok, bár nekem kicsit túl lányos, ill. nem tartom szimpatikusnak a sztereotipákat (a fiúk mind verekszenek és fociznak és hasonlók). Kicsit hosszú is egy hat évesnek, és bár az elseje tényleg szuper a felkészüléshez (hogyan kell iskolásan viselkedni, aztán ugyanúgy itt is felszerelések beszerzése, első nap, mit hova tegyünk az iskolában, barátkozás stb.) a második felét már inkább csak akkor érdemes olvasni, ha egy-két napot már eltöltöttünk ott (az egyes tantárgyak leírása, haszna az életben).

Garmann nyara

És akkor ez a szokatlan (nekem olykor ijesztő, de nagyon megszerethető és őszinte) illusztrációkkal díszített könyv a nagy kedvenc. Egy 6 éves kisfiú utolsó nyári napjai, mikor három nagynénje is ellátogat a családhoz, és közben nem történik semmi nagyszabású (vagyis igazából egyáltalán semmi), de szó esik öregedésről, elmúlásról, arról, ki mitől tart, még nem mozgó fogakról és protézisekről, a szintén elsőbe készülő mindenbenjobb iker lányokról és még sok mindenről, végtelenül őszintén, nyitottan. Olyan igazi gyermeki nyitottsággal. Így is lehet. (És csak most látom, hogy vannak más Garmannok is, magyarul ugyan még csak kettő, ezzel együtt.)

Persze vannak még bőven iskolakezdős könyvek, hogy csak a nagy klasszikus, nálunk is nagy megbecsülésnek örvendő vackort említsem. De nekünk idén ezek... :) Szép iskolakezdést mindenkinek! (Aztán ígérem, jövök majd mással is könyvajánlón kívül :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése