2013. december 2., hétfő

Autizmus könyvlista 3. - Gyakorlatias

Volt már egy könyvlista személyes beszámolókkal itt és egyszerűbb szakirodalmakkal itt, most jöjjenek azok a könyvek, amikből hétköznapi, praktikus tanácsokat, ötleteket nyerhetünk szülőként, szakemberként egyaránt.


Praktikus, könnyen olvasható alap dolgok, ötletek, játékok, gyakorlatok az autizmussal élő gyerek hétköznapjaiban főleg szülőknek és integrálta nevelő pedagógusoknak. Szerintem hasznos kiadvány.


Ezt a könyvet dicsértem már, hasonló az előzőhöz, csak sokkal hosszabb :) Jobban strukturáltan, a gyerekek tanulási stratégiájához és képességszintjéhez igazodóan ad tanácsot, játékos ötleteket. Nagyon nagy kár, hogy nincs magyarul, ezt mindenkinek ajánlanám.


Kifejezetten szülőknek szóló könyv sok-sok megtörtént esettel, ezek megoldásával és szakmai magyarázatával. Olvasmányos és témák szerint is fellapozható, ötletadó könyv.A babzsákos foglalkozás az Autizmus Alapítvány munkatársainak "találmánya". Kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokról van szó, ezekhez ad praktikus játék-ötleteket a könyv. Arra mindenképp jó, hogy az ember fantáziáját beindítsa, mit is csináljon a saját gyerekeivel, csoportjával. Inkább pedagógusként hasznos, otthon az ember ritkábban tart kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokat ;)


Ezt a könyvet emlegettem már korábban, sőt egy kis betekintést is nyújtottam feladatokon keresztül. Szülőknek is érdekes, hasznos, de saját tapasztalatom az, hogy egy bizonyos határon túl már csak szakemberként lehet ezzel foglalkozni - én legalábbis a saját gyerekeimmel nem tudok.

A Korai Fejlesztő Központ kiadványai
2 kis füzetben jelent meg az autizmus specifikus környezet és a Korai Fejlesztő Központban működő modellprogram részletes bemutatása. Hogyan használjuk a napirendet, a PECS-et (ki hol áll, ki mit mond stb.), hogyan strukturáljuk a teret és hasonlók. Nagyon hasznos, nagyon praktikus, nem tudom, hozzá lehet-e még jutni a Koraiban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése