2013. július 3., szerda

10 tény az autizmusról

Tény 1. Az autizmus az 5. fogytékossági ág a mozgás-, értelmi, látás- és hallássérülés mellett. Nem betegség, így nem gyógyítható és nem kinőhető.
 
Tény 2. Az autizmus ún. átható (pervazív) fejlődési zavar, ami annyit tesz, hogy az élet szinte minden területét érinti.
 
Tény 3. Az autizmus járhat együtt értelmi sérüléssel, de az esetek többségében az autizmussal élőknek ép intelligenciájuk van. Átlag feletti intelligenciájú emberek is vannak köztük, de ez sem általános.
 
Tény 4. Az autizmusnak leggyakrabban nincsenek külső, látható jelei. (Épp ettől olyan nehéz néha: "De hát nem is látszik, olyan aranyos!")
 
Tény 5. Autizmusban MINDIG jelen van a kommunikáció sérülése. Vannak, akik egyáltalán nem tanulnak meg beszélni, vagy csak néhány szót, mások bár jól beszélnek, de kevésbé értenek másokat, vagy kifejezetten választékos beszéd és jó beszédértés mellett "csak" a mimikával, gesztusokkal, az elvont értelmű kifejezésekkel, a hangsúlyozással vannak gondjaik. (Többnyire nem értik pl. az iróniát és könnyen megrémülhetnek olyan megjegyzésektől, mint "béka nő a hasadba".)
 
Tény 6. Autizmusban MINDIG jelen van a társas érintkezés zavara. Kevéssé, vagy agyáltalán nem értik mások szándékait, érzéseit. Sokszor eszükbe sem jut, hogy másoknak is vannak gondolatai, vagy, hogy mást gondolnak, mást tudak, mint ők maguk.
 
Tény 7. Autizmusban MINDIG nehezített a rugalmas gondolkodás és viselkedés: nehezen váltanak egyik témáról, egyik tevékenységről a másikra, nehezebben viselik a váratlan eseményeket, változásokat, az új és szokatlan dolgokat.
 
Tény 8. Autizmusban legtöbbször (mindig?) jelen vannak az érzékeléssel kapcsolatos problémák: túl érzékenyek lehetnek egyes hangokra, ízekre, fényekre, vagy bizonyos tapintású anyagokra, vagy épp ellenkezőleg szokatlanul vonzódnak erős hangokhoz, szagokhoz, ízekhez, hosszan nézegetnek fényeket, vagy tapogatnak felületeket.
 
Tény 9. Az autizmussal élőknek többnyire nehéz önmagukat mint különálló létezőt megtapasztalni, vagy pont a többi emberhez hasonlóként elfogadni. Nehezen alakul az énkép, a testséma.
 
Tény 10. Autizmusban gyakori az alvás és az étkezés zavara, ennek is sokféle oka van.


Jönnek majd a tévhitek is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése