2018. június 15., péntek

Tájékozódás a neten, avagy világmegváltó szenzációk és áltudomány az autizmusban


Kedves ismerősömtől kaptam ezt a linket. Az oldal valódinak, hivatalosnak tűnik (nem lepik el a reklámok, valódi linkek mutatnak valódi, általam ismert oldalakra, a menü is semleges, átlagos, semmi szembeötlő szenzációhajhászás), a hír viszont gyanús.

Sajtómeghívó egy olyan eseményre, ahol az autizmus 5 okának megszüntetését (5 oka van?), az autizmus felszámolását ígéri az egyébként kevéssé tudományosnak tűnő Egyenlítő egészségügyi, oktatási és kultúrális alapítvány (így csupa kis betűvel). Szuper, de mi kelthet mégis gyanút, hogy tudunk utánajárni, igaz-e a hír, valóban valami nagy áttörésről van-e szó? Én így szoktam:


  • Először is mindig elgondolkodom, vajon amit írnak, egybevág-e az autizmusról eddig megszerzett tudásommal, ha nem akkor érdmes kicsit kutakodni: Az autizmus gyógyítását ígérő szenzációk eleve gyanúsak (mai tudásunk szerint az autizmus az idegrendszer eltérő fejlődése, nem gyógyítható), de ez az 5 ok dolog is  fura, az "autizmus évről évre növekvő tendenciája" meg egyenesen olyan, mintha a google fordította volna. Szóval lépjünk tovább.
  • Egy pillanatig persze elmélázom azon is, vajon miért nem ír erről a minden eddigi tudásunkat felforgató újdonságról az általam követett jópár autizmussal foglalkozó megbízható forrás. De persze nem komolyan, mert azért erősen sejtem, hogy valami álhírről, vagy áltudományosságról van szó. 
  • Minden autizmusról szóló hírben meg szoktam nézni, ismerek-e valakit a hivatkozott szakemberek közül. Itt szerencsénkre elég sokan vannak, de nekem egy név sem ismerős. Nézzük hát meg őket! Szinész, szülő, természetgyógyász (máris gyanús), kurátor (nem is egy), gyermekvédő... Hopp, egy professzor, orvos, jól hangzik, nézzük őt! Beütöttem a google-ba és lássanak csodát néhány kattintással kiderült, hogy ez bizony a stabil pont technológia köre, ami legalább már ismerős. Évek óta feltűnt Magyarországon, egészen brutális, embertelen módszerekkel kezel embereket és persze gyógyulást ígér. Aztán készült egy-két leleplező videó és már az is két évvel ezelőtti hír, hogy a fickót a BBC lebuktatta és talán valami eljárás is indult ellene. Mellesleg emberünk (mármint aki most elő fog adni a sajtóeseményen) neve egy áltudományról szóló cikkben is feltűnik, ahol sajnos nem működik a link, amiről kiderülne, mi is az ő szerepe, de így legalábbis gyanús.
  • Minden kétségem eloszlott, de azért legyen egy utolsó kör, mert nem értem, hogy kerül a Magyar Tudományos Akadémia ebbe az egészbe. Megnyitottam hát az oldalát, ott az eseménynaptárt és csodák csodája az előadásnak se híre, se hanva a nevezett napon. (Persze láttunk már furát, sajnos komoly szakmai szervezetek is meghívtak már efféle áltudományos maszlagot árulókat előadást tartani, amit aztán szakemberek közül is sokan "bekajálnak", de hurrá, hurrá, hogy itt egyszerű "elírásról" van szó!)
Hát, ha most sajtós lennék, bizony kérnék időpontot is és megnézném a saját szememmel :)
És egyúttal mindenkit arra biztatok, hogy ne higgyünk el mindent, ami le van írva, legalább kattintsunk párat, vagy kérdezzünk meg olyan ismerőst, aki tájékozottabb az adott témában - erre pl. kiválóan alkalmasak a közösségi oldalak ;)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Nagy Orsolya,

    én sajtós vagyok, sőt: a színésznő jó ismerőse. Magam is félredobtam a hírt, mert elegendő információm van arról, hogy valszeg kamuzás. Ha szeretnél ott lenni, oldalam, az olvassbele.com nevében szívesen delegállak. elérhetőségeim: Bedő J. István, olvassbele@gmail.com, ott megadom a telszámomat is, ha kéred.

    VálaszTörlés
  2. Orsi, a színésznő (Tallós Rita) nem nagykövet [újabb kamu részlet a hírben], hanem az esemény mediátor/moderátora lesz -- most már én kérlek, hogy menj el, csak jelezz vissza. Kösz BJI

    VálaszTörlés
  3. Orsi, frissítették, és jelentkezz, hogy regisztrálhassalak.

    Üdv Bedő J. István

    Helyszínváltozás! Sajtótájékoztató - Az AUTIZMUS okának megfejtésére
    Budapest, 2018. június 18., hétfő (OTS) -


    Helyszín: ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ, Bakó Géza terem
    Cím: 1051 Budapest, Arany János u. 10.
    Időpont: 2018. június 21. (csütörtök) 10:00
    ELŐADÓK:
    Katona Judit OUSZK, Out-Izm szülői közösség vezetője
    Kál Cecília szülő
    Prof. Bókkon István biofizikai agykutató
    Erky Tibor az Egyenlítő Alapítvány kuratóriumának elnöke
    Tóth Zoltán László az Egyenlítő Alapítvány alapítója, a módszertan
    kidolgozója
    Kiss Andrea gyermekvédelmi szakember
    Az EGYENLÍTŐ egészségügyi, oktatási, és kulturális alapítvány
    bemutatja Önöknek a sajtótájékoztatón azt az áttörést, ami
    hosszútávon esélyt ad az autizmus felszámolásához.
    Moderátor: Tallós Rita
    Új fogalom született: az "OUT-izm", ami azt az eljárást jelenti,
    amellyel a KI LEHET JÖNNI bizonyos mentális állapotokból, melyek
    legmeghatározóbb jellemzője a személy számára kezelhetetlen belső
    PÁNIK.
    Évről-évre Magyarországon is egyre több autistát diagnosztizálnak.
    Mi az Egyenlítő Alapítvány munkatársai, küldetésünknek tekintjük az
    autizmus évről-évre növekvő tendenciának a megtörését és
    visszafordítását, melyben jelentős gyakorlati sikereket értünk el.
    Kérjük, részvételi és interjú készítési szándékát feltétlenül
    jelezze: info@daylightmedia.hu e-mail címen.
    Hívását Paksi Vivien várja: +36 30 446 9028 telefonszámon.
    Jelenlétére feltétlenül számítunk!

    VálaszTörlés