2016. április 4., hétfő

Finommanipulációt fejlesztő játékok

A finomanipulációt fejlesztő játékokat azon kívül,hogy ügyesebb lesz tőle a gyerek keze, azért is szeretjük, mert kiválóan alkalmasak a figyelem, a koncentráció és a feladattudat fejlesztésére is.

Két egyszerű játékot mutatok.

Az egyik egy kicsit több előkészületet igényel, cserébe viszont erősen struktúrált: magyarázat nélkül is jól látszik, mit kell csinálni (egyszeri bemutatás után már biztosan), és nem lehet a már bedobált elemeket újra visszaszedni.(Persze a tál kicserélhető egy laposabbra, és akkor akár visszafelé, gyöngyfűzéshez is alkalmas a játék.)

Elkészítéséhez egy félbehajtott zseníliadrótot füztem át a dobozba fúrt két lyukon (erre kerültek a gyöngyök), alul pedig forró ragasztóval odaragasztottam. Jobb oldalra akkora lyukat vágtam, ahova ennek a gyógyszeres doboznak a teteje épp befért, majd ezt is odaragasztottam.

A másik játék alig igényel előkészületet,viszont így kicsit kevésbé struktúrált. Így is jól látszik, mit kell csinálni, viszont a tálak nem maradnak a helyükön (pl. ha a gyerek eldobja) és nem biztosított az sem, hogy ne lehessen leszedni a már feltett csipeszeket (oda-vissza játszható a cél és a gyerek ügyessége függvényében - leszedni könnyebb).
Egy tállal és kevesebb csipesszel, vagy épp 4-5 tállal és megfelelő színű csipeszekkel is játszható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése